Mercedes’e binemeyenlerin binenlerden eksiği ne?..

"Paradan başka bir şey getirmeyen bir şirket, zavallı bir şirkettir.” Henry FORDTicaret ve ticaret yolları tarih boyunca bilgi ve kültürel değerlerin aktarımının en önemli aracı oldu. Bu sayede büyük medeniyetler...

"Paradan başka bir şey getirmeyen bir şirket, zavallı bir şirkettir.” Henry FORD

Ticaret ve ticaret yolları tarih boyunca bilgi ve kültürel değerlerin aktarımının en önemli aracı oldu. Bu sayede büyük medeniyetler doğarken, ticaret yollarının kontrolü için zaman zaman şiddetli çatışmalar yaşansa da uzun vadede uzlaşı öne çıkmış ve ticaret barışın en önemli aracı olmuştur.

İnsanlığın gelgitleri o kadar çok ki, bir kalp grafiği gibi iniş ve çıkışlarla dolu ve ticaret yolları da doğal olarak bu durumdan etkileniyor. Zirveye en yakın olunduğu anlar çöküşlerin de en yakın olduğu zamanlar oluyor. Gücünün zirvesine ulaşan medeniyetler zirve sarhoşluğu içinde varlıklarını koruma içgüdüsü ile kendilerini büyük yapan dinamikleri zamanla terk etmeye ve kendi statükolarını inşa çabasına girişiyorlar.

Tarih bu açıdan yıkılmaz denilen büyük güçlerin çöküşü ile dolu. İsveç İmparatorluğunun çöküşü de Osmanlı Devleti’nin çöküşü de benzer bir noktadan başlıyor. Güç ve kudretin körleştirmesi ve alttan alta değişen dünyayı okuyamama.

***

Bugün kapitalizm düşmanlığının Müslümanlar arasında çok yaygın olması tarihsel olarak çok ilginç bir durum...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Üç çocuktan aşağısı kurtarmaz!.. 24 Nisan 2024 | 403 Okunma Belediyecilik mi hayır işletmeciliği mi? 17 Nisan 2024 | 364 Okunma Bugün bayram günü derler 10 Nisan 2024 | 41 Okunma Siyasetçinin işini halk yaparsa!.. 03 Nisan 2024 | 103 Okunma Kim daha çok verecek!.. 27 Mart 2024 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar