Mikroplar: Düşman değil dost

Yakın zamanlara kadar gözle görülemeyen ve kısaca mikrop dediğimiz mikroorganizmalar (bakteriler, virüs ve parazitler gibi) insanlığın düşmanı gibi kabul edilirdi. Hastalık sebebi onlardı, bizi halsiz bırakan ve...

Yakın zamanlara kadar gözle görülemeyen ve kısaca mikrop dediğimiz mikroorganizmalar (bakteriler, virüs ve parazitler gibi) insanlığın düşmanı gibi kabul edilirdi. Hastalık sebebi onlardı, bizi halsiz bırakan ve ölümcül de olabilen bulaşıcı enfeksiyonların etkeniydiler. 

Çoğu insan, dediğimiz gibi bakterileri hâlâ sadece hastalığa yol açan zararlı varlıklar olarak düşünür. Ancak böyle bir düşünce doğru değildir. Bakterilerin ancak çok az bir bölümü hastalık etkenidir.

Mikroplar âlemi

Yaşadığımız dünyaya ibret nazarıyla bakarsak muazzam bir canlı çeşitliliği ve mükemmel bir uyum dikkatimizi çeker. Yeryüzünü dolduran milyonlarca farklı canlı türü (hayvanlar, bitkiler ve mikroorganizmalar) insanın her türlü ihtiyacını karşılayacak ideal bir ortam meydana getirirler.

Şaşırtıcı ve hayranlık verici bu harika canlı çeşitliliği hayatımız için büyük önem taşır. Görünenlerin dışında bilim adamları ve uzmanların dışında kimsenin adlarını dahi bilemediği, ancak mikroskoplarla görülebilen ve milimetrenin binde biri büyüklüğündeki, 300 bin ila bir milyon kadar türü olduğu tahmin edilen bakterilerin yer almadığı bir dünya nasıl olurdu hiç düşündük mü?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dürüst olmak 13 Nisan 2024 | 91 Okunma Alkollü içkileri teşvik etmek facialara kapı aralamaktır 30 Mart 2024 | 168 Okunma Oruç tutmak sağlık getirir 23 Mart 2024 | 199 Okunma Ateizmden imana yolculuk 16 Mart 2024 | 459 Okunma Sağlık ve huzur ayı 09 Mart 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar