Ilımlı alkol almak zararsız mı?

Yıllarca medya organları, “Ilımlı alkol almak zararsız, hatta faydalı” benzeri haberler yaptı. Biz ise bunlara şiddetle karşı çıktık ve “Rabbimin haram kıldığı ve vücudumuz için...

Yıllarca medya organları, “Ilımlı alkol almak zararsız, hatta faydalı” benzeri haberler yaptı. Biz ise bunlara şiddetle karşı çıktık ve “Rabbimin haram kıldığı ve vücudumuz için toksik madde olan alkollü içkilerin az miktarda alınmasının bile zararlı” olduğunu yazdık. Çünkü alkollü içkilerin azı da haramdı ve faydalı olması mümkün değildi.

Alkollü İçkiler ve Zararları” (Elit Yayınları, 2011) kitabımızda sıraladığımız gerekçelerden birkaçı şöyleydi:

‘Ilımlı miktarda alkol’ deyimi tanımlanmış değildir. 

Kişi ‘ılımlı’ denilen miktarda alkol alsa dahi alkol bağımlısı olmayacağının garantisi yoktur.

Yine ‘ılımlı’ alkol alındığında dahi sarhoş olunabildiği gibi trafik kazaları, aile kavgalarına karışma, iş performansında düşme, saldırganlık, cinayet ve intihar riski artar.

Birçok kişi için de ‘ölçülü miktarda alkol’ içmek mümkün olmaz. Gerçekten az alkol alma niyetiyle başlanır, bir süre sonra çakırkeyifliğin de tesiriyle, kişi daha da içmek ister ve çok defa sarhoş olur. Neşelenir, coşar, rasgele konuşur. Derken utanma, ar, edep, toplumdan çekinme gibi duyguları körelir. Sonradan utanacağı eylemlerde bulunur. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dürüst olmak 13 Nisan 2024 | 91 Okunma Alkollü içkileri teşvik etmek facialara kapı aralamaktır 30 Mart 2024 | 168 Okunma Oruç tutmak sağlık getirir 23 Mart 2024 | 199 Okunma Ateizmden imana yolculuk 16 Mart 2024 | 459 Okunma Sağlık ve huzur ayı 09 Mart 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar