Katrilyonluk yolsuzluk dosyaları ne oldu?

Sözcü yazarı Saygı Öztürk bu hafta 'Katrilyonluk yolsuzluk dosyaları ne oldu?' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Bazı olayları çabuk unutuyoruz. Neyse ki bu konuları takip eden, hatırlatanlar da oluyor. “Ne oldu peki o dosyalar?” denildiğinde, “Ne dosyası?” diyorsunuz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AKP dönemine ilişkin katrilyonluk yolsuzluk dosyası, savcılığa verileceği aşamada yani Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde 34 dosyaya el konuldu. Bakanlığa yöneltilen ısrarlı sorular üzerine “5’i işleme konulmadı, 29 dosya hakkında herhangi bir işlem yapılmadı” denildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 3 katrilyon lirayı bulan 45 yolsuzluk dosyası da işlemsiz bekliyor. 

Bu dosyaların üstünü kapatmak, dikkat dağıtmak için, “Belediyede aranan PKK’lı teröristler çalıştırılıyor” denildi. Ama hiçbir zaman o PKK’lıların isimleri, gereğinin yapılması için belediyenin ısrarlı taleplerine rağmen gönderilmedi.

NEREDE BU DOSYALAR?

Saadet Partisi Grup Başkanı Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, “Unutulan ya da unutulmaya yüz tutmuş” belediyedeki yolsuzluk olayını hatırlattı. Özdağ, “AK Parti yönetiminde olduğu dönemde, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olmak üzere bazı belediyelerde yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları gündeme gelmiş, sonrasında 2019 yerel seçimlerinin akabinde yönetimi AK Parti’den devralan belediye yönetimlerince söz konusu iddialara yönelik müfettiş soruşturmaları yapılmıştı.

Hazırlanan 34 dosyaya, 2020 yılının sonunda (S.Soylu dönemi) İçişleri Bakanlığı tarafından el konulduğu, yaklaşık 1 ay sonra 12 Ocak 2021 günü bu dosyaların İçişleri Bakanlığı müfettişlerine devredildiği kamuoyuna yansımıştı. 5 dosya hakkında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla ‘İşleme konulmama’ kararı verilmişti. S.Soylu’nun kararına karşı İBB Danıştay’a itiraz etti. 29 yolsuzluk dosyası için ise aradan üç yıl geçmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı açıklanmadı.”

DOSYALARDA NELER VAR?

Selçuk Özdağ, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, “ Söz konusu dosyalarda dini vakıf, dernek, okul ve spor salonları için ulaşım, malzeme, yeme-içme, bakım onarım, tadilat, yer tahsisi, konaklama, personel desteği, kiralama bedeli, bilişim malzemesi, proje ve tanıtım medya adı altında toplamda 847 milyon 592 bin TL’lik bir harcama yapıldığını belirtti. Bu kapsamda 15 Temmuz Derneği ve Bilal Erdoğan’ın Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) su, elektrik ve doğalgaz faturalarının da İBB tarafından ödendiği, İBB iştiraki KİPTAŞ’ın 2015 yılında TÜGVA için bir bina yaptığı, raylı sistem yapım iş ve işlemlerinde yanlış kararlardan dolayı İBB’nin yaklaşık 11 milyar TL zarara uğratıldığı, Sarıyer İlçesi Çamlıtepe (Derbent) Mahallesi’ndeki gecekonduların dönüşümü işiyle dönemin İBB Emlak Yönetimi Daire Başkanı Yusuf Koç, İBB Menken Müdürü Mehmet Kahveci, Raportör İlke Kandemir, Şef Barış Çiçek ve Kontrol Amiri Mustafa Çiçek’in kamu zararına imza attığı, İtfaiye Daire Başkanlığı’nın itfaiye aracı alım sürecinde yolsuzluk yapıldığı raporlarda belirtilmişti” dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 226 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar