İki komutandan uyarı: İkili oynar, kural tanımaz

Suriye’deki gelişmelerle ilgili çok şey yazılıyor, söyleniyor ama bunların çoğu havada kalıyor. IŞİD terör örgütü, Suriye coğrafyası üzerinde Fırat’ın doğusunda uyuyan...

Suriye’deki gelişmelerle ilgili çok şey yazılıyor, söyleniyor ama bunların çoğu havada kalıyor. IŞİD terör örgütü, Suriye coğrafyası üzerinde Fırat’ın doğusunda uyuyan küçük hücreler halinde bulunuyor. Bu yapı, Fırat’ın güneyindeki Deyrizor bölgesinde orta Fırat vadisinde ve Şam’ın güneyi Al Safa bölgesinde ise son derece aktif durumda. Türkiye için asıl sorun ABD’nin silahlandırdığı YPG/PKK oldu.

Türkiye sınırından itibaren IŞİD ile mücadele alanının derinliği dikkate alındığında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bu gruplarla mücadelesi için “özel görev gücü” ile yapılanma ihtiyacı olduğunu 26 Aralık 2018 tarihinde bu köşede belirtip, “Hatta koalisyon güçleriyle ortak hareket edilebilmesi için de, Türkiye’de ‘Müşterek Harekât Merkezi’ oluşturma ihtiyacının doğacağını” belirtmiştik. ABD ile yapılan görüşmelerde böyle bir merkezin oluşturulacağı açıklandı.

ÖNEMLİ OLAN UYGULAMA

Genelkurmay İç Güvenlik Dairesi eski Şube Müdürü, 21. Yüzyıl Araştırma Enstitüsü Müdürü emekli Kurmay Albay Ünal Atabay,  Türkiye’de bir “Müşterek Harekat Merkezi” kurulması ihtiyacı doğacağına dikkat çekmişti. O dönem öneri şeklinde vurguladığımız “Müşterek Harekat Merkezi” kurulmasına karar verildiği toplantıdan sonra açıklanan en önemli bölümlerden birisiydi.

Önemli olan “Müşterek Harekat Merkezi”nin saha uygulamasıdır. Bu merkezin Münbiç gibi “Oyalama” harekat merkezine dönüşmemesi gerekiyor. Koordineli hareket edileceğinden söz ediliyor. Eşgüdüm ve ortak hareket edebilmenin işlevi de önemli.  “Koordineli” kelimesinden hep korkarım, çünkü inisiyatifin çoğu hep karşıda olur, kontrol etmek zordur. Eğer bu merkez aynı zamanda operasyonel olmazsa, sadece koordinasyon merkezi ve raporlaşma merkezi halinde olursa oyalama süreci başlamış demektir.

ABD, İKİLİ OYNAR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar