Yabancı işçide neler değişti?

Yabancıların kayıt dışı çalışmasının önlenmesi, nitelikli yabancıların Türkiye’de istihdam edilmesini kolaylaştırılması amacıyla hazırlanan Uluslararası İşgücü...

Yabancıların kayıt dışı çalışmasının önlenmesi, nitelikli yabancıların Türkiye’de istihdam edilmesini kolaylaştırılması amacıyla hazırlanan Uluslararası İşgücü Kanunu, geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edildi. Uluslararası İşgücü Kanunu ile birlikte 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun yürürlükten kaldırıldı.

Bu sayede yabancı istihdamında yeni bir dönem başlayacak. Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılar, artık daha kolay çalışma izni alabilecek. Eğitim seviyesi yüksek yabancıların uzun süre çalışmalarına imkân sağlanacak, ailelerinin de Türkiye’de kalmasına izin verilecek. Ülkemize okumak için gelen ön lisans ve lisans öğrenimi gören yabancı öğrenciler, yarı zamanlı çalışabilecek, böylece kendi geçimlerini sağlama imkânı elde edecekler.

Önceki uygulamanın karmaşık yapısı nedeniyle uzayan çalışma izinleri, 30 gün içinde sonuçlandırılacak. Çalışma izinleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tek elden kontrol edilecek. Böylece Türkiye’de yabancı çalışanlar daha kolay kontrol edilecek.

Uluslararası İşgücü Kanunu kapsamındaki yabancılar kimler olacak?

- Türkiye’de çalışmak için başvuruda bulunan veya çalışan,

- Bir işveren yanında mesleki eğitim görmek üzere başvuruda bulunan veya görmekte olan,

- Staj yapmak üzere başvuruda bulunan veya staj yapan yabancılar

- Türkiye’de geçici nitelikte hizmet sunumu amacıyla bulunan sınır ötesi hizmet sunucusu yabancılar

- Yabancı çalıştıran veya çalıştırmak üzere başvuruda bulunan gerçek ve tüzel kişiler Uluslararası İşgücü Kanunu kapsamında olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 184 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 287 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 169 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar