Stajyer çalıştırma zorunluluğuna dikkat!

Yaz geliyor, işletmelerde yaz stajları için görüşmeler de başlıyor. 3308 Sayılı Kanun’a göre, 10 ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel...

Yaz geliyor, işletmelerde yaz stajları için görüşmeler de başlıyor. 3308 Sayılı Kanun’a göre, 10 ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitim yaptırmak zorundadır. Yani 10’dan fazla çalışanı olan tüm işverenler için, stajyer çalıştırmak zorundadır.

Üniversite öğrencileri stajlarını, zorunlu staj, üniversite tarafından uygun bulunan zorunlu olmayan staj ve üniversiteden bağımsız olarak isteğe bağlı yapılan staj olarak yapabilmektedirler.

3308 Sayılı Kanun’a göre, meslek lisesi ve zorunlu staj olan (veya staj yapması uygun görülen) Yükseköğretim kurumu öğrencileri için staj süresine ait sigorta primleri okulları tarafından ödenmektedir.

Staj dönemi SGK primi

Aday çırak, çırak ve öğrencinin eğitimi sırasında işyerinin kusuru halinde meydana gelecek iş kazaları ve meslek hastalıklarından işveren sorumludur. İşletmelerde beceri eğitimi gören öğrenciler, işyerlerinin şartlarına ve çalışma düzenine uymak zorundadırlar.

Ancak stajyer öğrencilere, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği gereğince, sanayiye ait işlerin dışındaki diğer sektörlerde mesleki eğitim, sektörün ve program türünün özelliği ile iklim şartları ve yılın belli zamanlarında çalışan işletmeler dikkate alınarak, il istihdam ve mesleki eğitim kurulunun kararıyla saat 22:00’yi geçmemek üzere gece de yapılabilmektedir. Mevzuat bu şekilde düzenlenmiş olup, sektörel ya da işe göre başka bir ayrım yapılmamıştır. Örneğin 10’dan fazla çalışanı olan ancak fiziki bir ofisi olmayan ya da ofisi olan ancak stajyer çalıştırmaya uygun olmayan işlerde de, bu yükümlülük aranmaktadır.

Mevzuatın bu anlamda güncellenmesi ve gerçekten stajların, bir beceri eğitimi niteliğinde olması için sektör ve işe göre ayrım yapılmalı ve işverenlerin yükümlülükleri bu doğrultuda belirlenmelidir.

Yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrencilerden okudukları eğitim kurumunda zorunlu staj şartı bulunanlar yanında okul tarafından staj yapması uygun görülen öğrenciler de staja başladıkları tarih itibariyle sigortalı sayılacaklar ve sigorta primleri de okulları tarafından ödenecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 184 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 287 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 169 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar