Part time çalışmaya dikkat!

Son yıllarda çoğunlukla part time çalışma olarak bilinen esnek çalışma biçimleri yaygınlaşmaya başladı. Başta doğum sonrası part time çalışma olmak üzere mevzuatımızda bir...

Son yıllarda çoğunlukla part time çalışma olarak bilinen esnek çalışma biçimleri yaygınlaşmaya başladı. Başta doğum sonrası part time çalışma olmak üzere mevzuatımızda bir takım yeni uygulamalar part time çalışmayı yaygınlaştırıyor. Yine son dönemlerde yapılan uzaktan çalışmayla ilgili düzenleme de yasalaşarak çalışma hayatında yerini aldı. Biz de bugün daha yaygın hale gelen part time çalışmayı hem işveren hem de çalışanlar yönünden ele alalım istedik.

İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesidir. Önemli ölçüde daha az belirlenme hali ise, Çalışma Süreleri Yönetmeliğinde tanımlanmıştır. Buna göre, işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisine kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır.

Hakları nasıl ödenecek? 

Kısmî süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan kişi için ayrımı haklı kılan bir neden olmadıkça, tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tâbi tutulamaz. Kısmî süreli çalışanın ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal kişiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir. Emsal çalışan, işyerinde aynı veya benzeri işte tam süreli çalıştırılan kişidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 184 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 287 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 169 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar