İş güvencesinde ‘30 işçi’ kriterinin önemi

İşçinin işe devamlılığının sağlanması ve keyfi işten çıkarmaların önlenmesi için 2003 yılında iş güvencesi getirilmişti. Otuz veya daha fazla işçi...

İşçinin işe devamlılığının sağlanması ve keyfi işten çıkarmaların önlenmesi için 2003 yılında iş güvencesi getirilmişti. Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmamaktadır. 30 işçi sayısının tespiti zaman zaman işçi-işveren arasında anlaşmazlıklara neden olduğunda ayrıntılarının açıklanmasında büyük bir yarar var.

Buna göre 29 ve daha az işçi çalıştırılan işyerleri iş güvencesine yönelik düzenlemelerden istisna tutulmuştur. Bu yüzden 30 işçi kriteri, çalıştırılan işçi sayısının belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken önemli bir ölçü teşkil edecektir.

Otuz işçinin belirlenmesinde, işçinin belirli süreli veya belirsiz süreli veyahut deneme süreli iş sözleşmesiyle çalışmasında bir fark bulunmamaktadır. İş güvencesi hükümlerinden sadece belirsiz iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin yararlanması bu durumu değiştirmemektedir. Burada önemli olan, “iş güvencesinden yararlanacak olan işçiler değil; iş güvencesine girecek olan işyerlerinin tespitidir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 184 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 287 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 169 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar