Emeklilik hesabında mağdur olmayın!

Her çalışanın bir gün emekli olma hayali var. Emeklilik hayali kuranların, çalışma sürecinde iyi bir emeklilik planlaması yapmaması halinde ileride mağdur olma riski bulunuyor. İleride mağdur olmamak için bu...

Her çalışanın bir gün emekli olma hayali var. Emeklilik hayali kuranların, çalışma sürecinde iyi bir emeklilik planlaması yapmaması halinde ileride mağdur olma riski bulunuyor. İleride mağdur olmamak için bu yazının dikkatle okunmasında fayda var.

Ülkemizde çalışanların emeklilik koşulları SSK’lı, BAĞ-KUR ‘lu ve memur olarak çalışanların için farklı farklı farklıdır.

Burada genel kural ise, emeklilik hesaplamaları yapılırken, sigortalıların prim gün sayıları, sigortalılık süreleri ve yaş şartlarını birlikte değerlendirilmesi ve bu üç koşulun da aynı anda sağlanmasıdır.

Yasal düzenlemelerin farklılıklarından dolayı, emeklilik hakkı, tabi olunan statünün koşullarıyla değerlendirildiğinde farklı sonuçlar çıkabiliyor. Yani bir kişi çalışma hayatının çok büyük bir bölümünü kamuda çalışan bir memur olarak geçirmiş fakat son 4 yıl işçi olarak çalışmışsa o kişi SSK’lıymış gibi emekli olacağından emekli aylıkları ve emeklilik yaşı onun koşullarına göre belirlenmektedir. 

Özellikle, emeklilik planlamasında, emeklilik statüsünün iyi belirlenmiş olması gerekiyor. Örneğin BAĞ-KUR’dan emekli olacak kadınların 1 Haziran 2002 tarihinde 20 tam yılı ve 7200 günü, erkeklerin de 25 tam yılı ve 9000 günü doldurmasına ne kadar kaldığına bakılıyor. Bu sebeple, tabi olunan statü belirlenmesiyle, emeklilik yaş, prim gün sayısı ve sigortalılık süresi belirlenmektedir. BAĞ-KUR’dan emekli olurken işe giriş tarihinin çok fazla bir önemi olmaz. 1 Haziran 2002 tarihinde ne kadar prim gün sayısı olduğuna bakılır. Dolayısıyla emeklilik planlamasında öncelikle hangi statüden emekli olunmasının kişiye parasal anlamda ve erken emeklilik anlamında cazip geldiğinin araştırılması ve hesaplamaların buna göre yapılması gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 184 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 287 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 169 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar