Emekli olan mı bekleyen mi daha yüksek maaş alır?

Bir okurumuz, geçen yıl emekliliği hak ettiğini, maaşının yüksek olması için tavandan prim ödemeye devam edip geçen yıl emekli olmadığını, her ay emekli maaşını SGK internet sitesinden...

Bir okurumuz, geçen yıl emekliliği hak ettiğini, maaşının yüksek olması için tavandan prim ödemeye devam edip geçen yıl emekli olmadığını, her ay emekli maaşını SGK internet sitesinden hesaplattığını, bu sene Ocak ve Temmuz zamlarının hesaplamaya dahil edilmediğini, bu zammın nasıl verileceği hakkında görüşlerimizi sormuş.

Öncelikle bir hususun altının çizilmesi gerekiyor. Bir sigortalı emekli olma şartları sağlanmış yani sigortalılık süresi ve prim gün sayısı oluşmuş, emeklilik yaşı da tamamlanmış ise emekli olması kendisi için en doğru tercih olacaktır. Çünkü emekli maaşının artması adına emekli olunmayan her ay, vazgeçilip alınmayan bir maaş anlamına gelmektedir.

Örneğin; geçen yıl hesaplanan maaşı 3.000 TL olan sigortalının maaşı tavandan prim ödese bir yılda en fazla 150 TL artışla 3.150 TL olur. Oysa bir yıl emekli olmamakla, yılın ikinci dönemi için uygulanacak zam oranını da dikkate aldığımızda vazgeçtiği maaş tutarı 37.100 TL civarında olacaktır. Maaşın 150 TL artması adına alınmayan 37.100 TL kaybın giderilmesi de çok güç. Bunun için her zaman emekli olma şartlarını sağlayanların emekli olmasını tavsiye ediyoruz. Kaldı ki, kişinin emekli olduktan sonra da destek primine tabi çalışması mümkün ve emeklinin sigorta primi yarı yarıya düşük olduğu için emekli işçinin buradan da yaklaşık ücretinin yüzde 6’sı oranında ilave bir kazancı olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 184 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 287 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 169 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar