İşçi ve işveren zorunlu 'arabulucu’ya nasıl bakıyor?

Hafta başında ÖZ İPLİK-İŞ Sendikası'nın ev sahipliğinde düzenlenen çok farklı bir eğitimde konuşmacı idim. Belki de ilk defa çalışma hayatında bir etkinlikte hem işçiler...

Hafta başında ÖZ İPLİK-İŞ Sendikası'nın ev sahipliğinde düzenlenen çok farklı bir eğitimde konuşmacı idim. Belki de ilk defa çalışma hayatında bir etkinlikte hem işçiler, işçi sendikası yöneticileri ve hem de işverenler ve işyerlerinin insan kaynakları (İK) yöneticileri tarafından aynı ortamda anlatıldı, tartışıldı ve kafalardaki sorulara cevaplar arandı.

İşçi ve işvereni yakından ilgilendiren “İş Mahkemeleri Kanunu ve Zorunlu Arabuluculuk” konusu tüm yönleriyle ve detaylı olarak ele alındı.

Çalışan kesimin yasanın uygulanmasıyla ilgili işverenlerin yasayı genelde olumlu bulduğunu belirtmeliyim. İşçilerin ise başta zaman aşımı süresinin 10 yıldan beş yıla düşürülmesi olmak üzere, arabulucu kararlarının icraya konulmasında alınacak harç oranının yüksek olacağı, arabulucuların adil davranmaları konusunda tereddütlerinin olduğu, işçinin daha erken parasını almak için fedakarlık yaparak bazı haklarından feragat edeceği, arabulucuların işçiyi anlaşmazlık durumunda kendi avukatlık ofislerine yönlendirebileceği ve yasayla işçilerin hak arayışlarında mağdur edilecekleri konularında endişelerini aktardılar. Bazı işçi kardeşlerimizin ise yasayı okuduklarını ve olumlu yönde değerlendirdiklerini ifade ettiklerini belirtmeliyim.
Esasen 67 yıldır uygulanan eski İş Mahkemeleri Kanunu’nun günümüz şartlarına ve çalışma ilişkilerine cevap vermediği konusunda neredeyse herkesin hemfikir olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak yeni yapılan düzenlemelerin her zaman bazı tedirginlere neden olabileceğini de kabul etmek lazım. Yasada genel olarak işçi ve işverenin uzlaşması ve anlaşabilmesine imkan tanıyacak, işletmelerde iş barışını koruyacak düzenlemeler olduğunu dikkate almak gerekiyor.

Zaman içerisinde işçi kardeşlerimizin, emekçilerimizin uygulamalar netleştikçe, hakkını daha erken ve adil bir şekilde almaları sağlandıkça yasaya bakışlarının da değişeceğini söylemeliyim.

***
Sendikalı işletmeye pozitif ayrımcılık şart!

Birkaç yıl önce ÖZ İPLİK-İŞ Sendikası’nın gündeme getirdiği ve oldukça ses getiren “Beyaz Bayrak” konusunu Genel Başkan Murat İnanç ile görüşme fırsatımız oldu. Aslında benim de birkaç kez dile getirdiğim sendikalı işyerlerine vergi ve sigorta primi avantajı sağlanması yönündeki görüşlerimizin benzerliği konuyu yeniden gündeme taşımayı zorunlu kıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 183 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 287 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 168 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar