Hece Afrika özel sayısı

Hece aylık edebiyat dergisinin “Afrika/500 Yıllık Serencamın Hikâyesi” başlıklı özel sayısının piyasaya çıkmasının üzerinden neredeyse iki ay geçti. Bilindiği gibi Hece yılda iki...

Hece aylık edebiyat dergisinin “Afrika/500 Yıllık Serencamın Hikâyesi” başlıklı özel sayısının piyasaya çıkmasının üzerinden neredeyse iki ay geçti. Bilindiği gibi Hece yılda iki özel sayı yayınlıyor. İlki her yılın 1 Ocak tarihinde yayınlanan düşünce ve edebiyat dünyamızın tanınmış simalarıyla ilgili özel sayı; ikincisi de Haziran/Temmuz/Ağustos aylarını kapsayan tematik özel sayı... AFRİKA özel sayısı bu ikinci kategoride yer alıyor.

Afrika özel sayısının muhtevası tek cilde sığmadığı için yaklaşık 600er sayfadan iki cilt toplam 1176 sayfa...

Bu özel sayının özel editörü Ahmet Sait Akçay... Ahmet Sait Akçay öykü yazarı olmanın yanında Afrika edebiyatı, postkolonyalizm ve edebiyat kuramı üzerine çalışmaları olan bir yazardır. Uzun yıllar Güney Afrika’da Cape Town Üniversitesi’nde Afrika üzerine çalışmalara katıldı. Bu sayının hazırlanmasında hemen tamamını kişileriyle ve eserleriyle tanıdığı Afrika konusunda uzman ve akademisyenlerle doğrudan irtibat kurmak suretiyle katkılarını sağladı.

Türkçede şimdiye kadar bir benzeri olmayan bu özel sayı Akçay’ın ifadesiyle: “Kıtayı yoksulluk ve açlık imgesiyle tanımlayan indirgemeci yaklaşımın ve bakış açısının tamamıyla dışında kalarak, Afrika’ya özgü kültürel ve dinsel değerler odağında yaşamı kucaklamak ve Afrika’nın Afrika’dan okunmasını mümkün kılan bir temel kaynağı oluşturmak, bu çalışmada gözettiği hedeflerden biri” olmuştur. Bir başka söyleyişle Afrika’yı kendisi olarak yansıtmak bu eserin temel amacını oluşturuyor. Afrika’ya ne sömürgecilerin gözüyle bakıyor, ne de orayı açlık ve yoksulluk odağından gören sahte şefkat bakışına çanak tutuyor. Afrika neyse bize o olarak, kendi kültürel değerlerinin otantik yapısı açısında bir Afrika tanıtılıyor.

İki ciltte toplam on bölüm yer alıyor. Birinci ciltte:

I. Bölüm: Kuramsal Çerçeve, II. Bölüm: Afrika’da Arkeoloji Ve Antropolojik Yaklaşımlar, III. Bölüm: Afrika Ve Sömürgecilik, IV. Bölüm: Afrika Ve Dinler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 288 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 262 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 284 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 271 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 242 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar