Yunus Emre Brazilya'da

Brezilya da bir mektep oldu bize.Brezilya da ümmet şuurumuzu yoğuran bir el oldu. Şu dünyada meğer ne çok ihmalimiz olmuş. Meğer bizi sevenler ne de çokmuş. Türkiye'yi bugün dahi Hilafet'in merkezi olarak görenler...

Brezilya da bir mektep oldu bize.
Brezilya da ümmet şuurumuzu yoğuran bir el oldu. Şu dünyada meğer ne çok ihmalimiz olmuş. Meğer bizi sevenler ne de çokmuş. Türkiye'yi bugün dahi Hilafet'in merkezi olarak görenler varmış. Brezilya öğretti bunları bize. "Rio de Janeiro" deyip, "karnaval" deyip de sadece et panayırı gösteren, bizden olanları yok sayan sözde aydınlar, utansın ihmallerden, umursamazlıklardan.
Sao Paulo'da Amazon esintilerinde hayata tutunan bir avuç insanın dertleriyle dertlenen kalemime yoldaş oldum. Bir kere daha ürpererek idrak ettik ki söyleyecek çok sözümüz, omuzlayacak çok yükümüz var.
Alnı secde ile nurlanmış Brezilyalı mübarek teyze, ak sakallı mübarek amca, Kur'an öğrenen gül yüzlü güzel yavrular, geç kaldığımız için affedin bizi. Ama geç bırakıldığımız tek iklim, sizin iklimimiz değil. Bosna'da kapıyı açarken sevinçle "nerede kaldınız; geleceğinizi biliyordum?" diyen nineye de, Afganistanlı mazluma da, Somalili sömürülmüşe de, Filistinli yetime de, Myanmar'a, Kırım'a Rodos'a, Sudan'a da geç kalmış, geç bırakılmıştık. Lakin şükür ki artık geç değiliz. Biz dahi mayısta Jakarta'da idik, kasımda Sao Paulo'da olduk.
Ey Brezilya'nın tertemiz Müslümanları, kardeşlerimiz, misafirlerinize gönlünüzü açtınız, nan-u nimetinizi paylaştınız. Sevginizi kalbimize aşıladınız. Emin olun ki biz, bu som sevgiye lâyık olmaya çalışacağız...
Dememiz o ki 15 Temmuz'u; bir şerri hayra dönüştüren mutlak kuvvet ve kudret sahibi Allahü tealaya hamd, bu mukaddes dâvânın mimarı Şanlı Peygambere salât ve selâm olsun.
.....
20-24 Kasım tarihleri arasında Brezilya'nın Sao Paulo şehrindeydik...
Brezilya 216 milyon nüfuslu, Türkiye gibi baronların ezberini bozan, kalkınmışlıkta üst sınırları zorlayan devâsâ bir Latin Amerika ülkesi. Bu sebeple oraya da darbeyi musallat ettiler. Sao Paulo, aynı addaki bir eyaletin merkezi. Beşte bir nüfus bu eyalette. Eyaletin yarısı da merkezde. "Sao Paulo" Tarsuslu bir misyoner papazın adı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
KOMŞU 16 Mayıs 2024 | 5 Okunma ANNELER GÜNÜ BİTMEZ 14 Mayıs 2024 | 56 Okunma 12 ZORBA SENATR! 09 Mayıs 2024 | 69 Okunma GAZZE; YİNE GAZZE; HEP GAZZE! 07 Mayıs 2024 | 99 Okunma AIK KAPI SYASET!.. 04 Mayıs 2024 | 81 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar