Musul harekatı

Musul Harekâtı'nda 63 koalisyon kuvvetinin mevcut olduğu ifade edilmekte. Bunlardan 36'sının harekâta katıldığı söyleniyor. Fiilî durum ise çok farklı. Harekâta katılanlar, ABD, Fransa, İngiltere. Bir de...

Musul Harekâtı'nda 63 koalisyon kuvvetinin mevcut olduğu ifade edilmekte. Bunlardan 36'sının harekâta katıldığı söyleniyor. Fiilî durum ise çok farklı. Harekâta katılanlar, ABD, Fransa, İngiltere. Bir de Irak. Irak da esas itibariyle Irak Muhtar Kürdistanı'nın askerî gücü olan ve Türkiye tarafından eğitilmiş peşmergeleri sahaya sürdü.
17 Ekim'de "Musul Harekâtı başladı" haberi alınınca ilk akla gelen Türkiye'nin harekâtın içinde olup olmadığı sorusu oldu. Yoktuk. Türkiye, bu harekette niçin yoktu?
ABD, kendi deyişine göre stratejik müttefiki PYD/YPG'nin de harekâta dahil olmasını istemiş, Ankara, bu isteğe şiddetle karşı çıkmıştı. Zira adı geçen terör örgütü PKK'nın devamıdır. Bunu kabul etmemiz, bu örgütle ortaklığa gitmemiz ve onu dolaylı olarak tanımamız demekti. Hükûmetimiz, bir terör örgütü başka bir terör örgütüyle temizlenemez diyerek çok haklı bir gerekçe kullanıyordu. PKK/PYD-YPG dışında bir milis gücünün daha harekâta katılmasını reddediyorduk. "Haşdi Şâbî" adındaki radikal Şiî milislerden meydana gelen ve sayıları 20 bin ila 300 bin arasında farklı şekilde söylenen silahlı grup. Bu grup, iddiaya göre Ali Sistani'nin bir fetvasıyla kurulmuş. Adı geçen Şii din adamı Amerikan işgali sırasında işgale karşı çıkmanın câiz olmadığını beyan edince devrin Başbakanı Nuri el Maliki zamanında teşkil edilmiş. İran'daki Devrim Muhafızları'nın bir benzeridir. Zaten İran güdümündedir. Bu milislerin ehli sünnet düşmanlığı çok tehlikeli boyuttadır. İmam Hüseyn'in intikamını alacağız gibi ateşten cümleler etmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
KOMŞU 16 Mayıs 2024 | 79 Okunma ANNELER GÜNÜ BİTMEZ 14 Mayıs 2024 | 57 Okunma 12 ZORBA SENATR! 09 Mayıs 2024 | 69 Okunma GAZZE; YİNE GAZZE; HEP GAZZE! 07 Mayıs 2024 | 99 Okunma AIK KAPI SYASET!.. 04 Mayıs 2024 | 81 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar