Esad, Astana zirvesinden sonra gider

Türkiye, samimiyetsiz müttefikleri ve NATO'dan destek almasa bile Fırat Kalkanıyla sahada olanca mücadelesine devam ederken bir taraftan da diplomatik kanalları işletti ve işletmekte. Dışişleri Bakanı Mevlüt...

Türkiye, samimiyetsiz müttefikleri ve NATO'dan destek almasa bile Fırat Kalkanıyla sahada olanca mücadelesine devam ederken bir taraftan da diplomatik kanalları işletti ve işletmekte. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun teşebbüsleriyle 20 Aralık'ta Moskova'da Türkiye, Rusya, İran arasında bir ön toplantı yapıldı. Bu toplantının bir özelliği de Rus büyükelçisi Andrey Karlov'un 19 Aralık'ta malûm takıyyeci terör örgütü tarafından katledilmesinin hemen ardından olmasıydı.
20 Ocak’ta yapılacak olan Astana Zirvesi'ne hazırlık mahiyetindeki Moskova toplantısında Türkiye ve Rusya Suriye'de "Garantör Devlet" sıfatını üstlendiler. İran da aynı sıfata sahip mi? İhtimal yüksek fakat henüz muğlak.
Geçen haftaki o ilk toplantıyı bu hafta başında iki gün süreyle Ankara'da yapılan ikinci toplantı takip etti. Fikir teatileri daha bir yoğunlaştı, gündem ateşkes odaklı olarak daha bir netleşti. Türkiye, Kazakistan'ın payitahtı Astana'da yapılacak zirveye tarafların iyi hazırlanmış olarak gitmelerini ve masadan en kısa sürede ve en verimli şekilde kalkılmasını istemekte. Suriye'ye insanca yaşama şartlarının bir ân evvel gelmesi şarttır. Ankara toplantısına adı geçen devletlerin yanı sıra Suriye'de rejimle vuruşan ve kendilerine "Muhalifler" denen Ahrar'üş Şam, Ceyş'ül İslâm, Er Rahman, Hür İdlib Ordusu, Ecnad'üş Şam, Halep Harekât Ordusu, Sultan Murad I. Kıyı Bölüğü de iştirak etti.
PYD/YPG ve bir başka terör örgütü temsilcisi Moskova ve Ankara'da olmadığı gibi Astana'da da olmayacaktır. Onlar, ABD ile müttefikçilik oynayabilirler. Muhalife gelince; onların temsilcileri Ankara'da olduğu gibi Astana'da da yer alacaktır. Astana'da ayrıca rejim temsilcisi de bulunacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
10 YILDA GELEN ADALET 18 Mayıs 2024 | 210 Okunma KOMŞU 16 Mayıs 2024 | 91 Okunma ANNELER GÜNÜ BİTMEZ 14 Mayıs 2024 | 58 Okunma 12 ZORBA SENATR! 09 Mayıs 2024 | 69 Okunma GAZZE; YİNE GAZZE; HEP GAZZE! 07 Mayıs 2024 | 103 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar