Dostlukları çoğaltmak

Sn Binali Yıldırım, Başbakan olduğunda millete yaptığı konuşmalardan birinde "düşmanlıkları azaltıp dostlukları çoğaltacağız!" kararını tebliğ etmişti.Bu konuşma...

Sn Binali Yıldırım, Başbakan olduğunda millete yaptığı konuşmalardan birinde "düşmanlıkları azaltıp dostlukları çoğaltacağız!" kararını tebliğ etmişti.
Bu konuşma, bütün komşularıyla yeniden münasebetleri kötüleşen Türkiye'nin bundan sonra takip edeceği dış politikasına dair bir niyet tazelemesiydi. O kadar ki Başbakan Yıldırım o konuşmasında Mısır ve Suriye'ye bile işaret etmişti. Bizim, Mısır ve Suriye halkıyla bir ihtilafımız yoktur, onlar bizim kardeşlerimiz mealinde birleştirici ve gerçek mesajlar vermişti.
Hatırlanacağı gibi o günkü gündemde Irak, Suriye, Mısır ve Rusya ile aramız çok kötüydü. Haklılık haksızlık ayrı bahis. Mevcut tablo buydu. Suriye'de Arap Baharı yalanıyla şartlara mecbur bırakılmış, Rusya'da FETÖ oyunuyla bir uçak tuzağına düşürülmüştük. Mısır'da ise dış destekli bir darbe, dostluğumuz en üst seviyede olan bir idareyi alaşağı etmişti.
İhtilafımız had safhada olan bu devletlerden evvela Rusya ile dostluğumuzu yeniledik. Öyle ki Rusya Federasyonu-Türkiye ilişkileri uçak buhranı öncesinden bile daha ileri seviyeye yükseltildi. Rusya, sadece jetinin düşürülüp, pilotunun ölmesinde değil, 15 Temmuz darbe ihaneti ve elçi katliamı hilesinde de ciddi olgunluklar gösterdi. Bugün varılan memnuniyet verici neticeden her iki devlet de kazanmaktadır. Hatta üçüncü devlet vaziyetindeki Suriye de kazanıyor:
Eğer; Türk-Rus dostluğu yeniden inşa edilmeseydi Türkiye ve Rusya, garantör devlet sıfatını kazanamaz, doğu Halep tahliye edilemez, Suriye'de mütareke gerçekleşemezdi.
Suriye'de iç savaşı durdurup, gözyaşlarını siler silmez bu defa Ankara-Bağdat hattının tamiri için teşebbüse geçildi. Buradaki "kardeşlik" kelimesi tesadüfi değildir. Daha birçokları gibi Irak da Türkiye de aynı babanın, Osmanlının evlâtlarıdır. Irak'la Türkiye kardeşliğindeki bozuşmanın ne anlama geldiğini; dış ticaret hacminin 12 milyar dolardan 7 milyar dolara gerilemesi tek başına izah etmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
KOMŞU 16 Mayıs 2024 | 79 Okunma ANNELER GÜNÜ BİTMEZ 14 Mayıs 2024 | 57 Okunma 12 ZORBA SENATR! 09 Mayıs 2024 | 69 Okunma GAZZE; YİNE GAZZE; HEP GAZZE! 07 Mayıs 2024 | 99 Okunma AIK KAPI SYASET!.. 04 Mayıs 2024 | 81 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar