Savaş devlet doğuruyor!

Önce şu soruyu sormak gerekir; Savaş mı devleti, devlet mi savaşı doğurur?  Duruma bağlı olmakla birlikte devletlerin ebesinin savaş olduğunu ve savaşın devleti doğurduğu birçok tarihi örnekle ifade...

Önce şu soruyu sormak gerekir; Savaş mı devleti, devlet mi savaşı doğurur?  Duruma bağlı olmakla birlikte devletlerin ebesinin savaş olduğunu ve savaşın devleti doğurduğu birçok tarihi örnekle ifade edilebilir.

Kıbrıs Savaşı'nın KKTC'yi doğurduğunu hemen burada not edelim!

En son olarak Körfez Savaşı'nın Irak'ta Kuzey Irak Kürt Yönetimini devletleştirdiği gözümüzün önündeki somut gerçekliktir.

Libya'daki iç savaşın süreç içinde üniter yapıyı zayıflattığı ve birden fazla devlet ortaya çıkarma ihtimalinin oluşturduğu görülecektir.

Suriye'de sürdürülen savaşın amacı da Suriye'nin üniter yapısını bozarak birden fazla devlet ortaya çıkarmaktır.

Çünkü merkezi otorite zayıflatılmadan çevresel ve yan otoriteler inşa edilemez. Suriye açısından sorun daha anlaşılır bir biçimde şöyle ifade edilebilir; Şam yönetimi güçsüzleştirilmeden PYD/YPG/PKK'nın Kuzey Suriye'deki otoritesi sürekli kılınamaz!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 296 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 326 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 659 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 378 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar