Yorgunluğun tedavisi mümkün mü?

Unutmayalım ki yorgunluk bir hastalık değil, bir belirti. Bedensel, ruhsal bazen de her ikisinin birlikte bulunduğu bir sağlık sorununun işareti. Konunun uzmanı doktor, iyi bir hasta sorgulaması, dikkatli bir muayene ve doğru planlanmış...

Unutmayalım ki yorgunluk bir hastalık değil, bir belirti. Bedensel, ruhsal bazen de her ikisinin birlikte bulunduğu bir sağlık sorununun işareti. Konunun uzmanı doktor, iyi bir hasta sorgulaması, dikkatli bir muayene ve doğru planlanmış laboratuvar incelemeleri ile sebebi kolayca bulur.
Başlangıç tarihi, süresi, günün hangi saatlerinde belirginleştiği, hangi bulgularla birlikte olduğu, diğer yakınmalar özenle kaydedilmelidir.
Yorgunluğu tetikleyen, ağırlaştıran ve hafifleten faktörler sabırla irdelenmelidir. Uyku ile, beslenme ile, kullandığınız ilaçlar ve alışkanlıklarınız ile, alkol, sigara, kahve tüketiminiz ile önceki ve şimdiki kilonuz ile, beden pozisyonlarınız ile yorgunluğun ilişkisi dikkatlice araştırılmalıdır.
Ruhsal psikoloji düzeyiniz, içinde bulunduğunuz psikososyal şartlar teşhise yardımcıdır.
Beslenme durumunuz, ailesel ve genetik hastalıklarınız önemli olabilir.
Tanı konulduktan sonra tedavi programı yorgunluğun psikolojik, bedensel veya motivasyonel oluşuna göre değişecektir. Sebebi belirlemek ve sebebe yönelik tedavi planı yapmak, her şeyde olduğu gibi burada da temel davranış biçimi olmalıdır.
Dengeli bir dinlenme ve çalışma programı yorgunlukla mücadelede ilk ve en önemli adımdır.

Kan şekeri düşmelerine dikkat!

Kan şekeri düşüklüğünün, özellikle hafif ve silik seyrederse, bazen tek belirtisi yorgunluk olabilir.
Özellikle açlık ile belirginleşen yorgunlukta konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik ve uyku eğilimi belirtilerinin mevcudiyeti uyarıcı olmalıdır. Kronik yorgunluk sendromu ve kas ağrıları sorunlarının bir arada olduğu hastalarda hipoglisemi ısrarla araştırılmalıdır.
Üç saati geçmeyen aralıklarla sık ve az öğünlerle beslenme, yoğun ve yüksek kalorili besin tüketmekten kaçınmak çoğu kez yeterli olmaktadır.

Yorgunluk egzersiz ilişkisi

Özellikle psikolojik ve motivasyonel yorgunluk söz konusu olduğunda her gün iki-üç kez yapılan 20-30 dakikalık düzenli aerobik egzersiz tedavi edicidir.
Bunu yürüyerek, yüzerek, bisiklete binerek sağlayabilirsiniz. Yaptığınız egzersizi yorgunluk hissi oluşur oluşmaz bırakmalısınız.
Düzenli ve ılımlı aerobik egzersizleri sizi güçlendirir, direncinizi artırır ve stresinizi azaltır, iyilik hissi verir.
Yatmadan önce yapılan hafif bir yürüyüş veya yatak başı egzersizleri ise; iyi bir uyku, ertesi sabah olağanüstü bir dinçlik ve iyilik hissi
sağlayacaktır.

Yorgunluk ve mevsimler

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 593 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar