Yeni bir yıla girerken aralıklı diyet denemeleri

Buradaki orucun bizim mübarek ramazan ayında uyguladığımız, su dahil hiçbir yiyecek içeceğin ağza sokulmadığı, dini inançlarımız gereği tuttuğumuz oruçlarla hiçbir ilgisi yok. Burada...

Buradaki orucun bizim mübarek ramazan ayında uyguladığımız, su dahil hiçbir yiyecek içeceğin ağza sokulmadığı, dini inançlarımız gereği tuttuğumuz oruçlarla hiçbir ilgisi yok.
Burada söz konusu olan; belirli günlerde ya da günün belli aralıklarında su veya sebze suları hariç herhangi bir gıda tüketmemek.
Bu belli aralıklar meselesini günün belirli saatleri ve/veya haftanın belli günleri şeklinde de düşünebilirsiniz.
Aralıklı oruç uygulamalarının en çok ilgi gören üç tipini aşağıdaki kutularda özetlemeye
çalıştım.
Özet bilgi şudur:
Aralıklı açlık uygulamaları besin alımını azalttığı, metabolizmaya dinlenme
fırsatları yarattığı ve
toplam gıda tüketimini sınırladığı ölçüde işe yarıyor.
Çoğu kişi de bu yöntemleri zaten bu nedenle benimsiyor, uyguluyor.

5/2 diyeti işe yarıyor

Bu en sık ve en popüler aralıklı açlık/oruç kürlerinden biridir. Haftanın beş gününü normal -ama abartmadan- yemek düzeniyle tamamlıyorsunuz. Diğer iki günü ise 500-800 kalori ile sınırlandırılmış bir beslenme modeli ile geçiriyorsunuz. Hangi yiyecekleri yemeniz gerektiği konusunda ciddi bir kısıtlama yok. Prensip olarak şeker ve undan uzak durmanız, tatlılarla biraz mesafeli kalmanız ve sebze+protein ağırlıklı planlar yapmanız yeterli. Basitçe haftanın beş günü normalde ne yiyip içiyorsanız onları tüketmeye devam edin. Diğer iki günde ise kadınsanız 500-700, erkekseniz 600-800 kalorilik bir beslenme modeliyle süreci tekrarlayın.
Bu yöntemi uygulayanların seçtikleri diğer günleri genelde haftanın “ölü günleri” sayılan pazartesi ve perşembe günleri.
Bu diyetin insülin seviyelerini düşürdüğü, özellikle diyet yapılmayan diğer beş günde de düşük glisemik indeksli beslenmeye devam edildiği takdirde işe yaradığı belirtiliyor.
5/2 diyetinin daha detaylandırılmış halini önümüzdeki günlerde bu sayfalarda bulacaksınız.


4/3 metodu kolay uygulanıyor

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 319 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar