Yaz için cilt dostu 3 tavsiye

Karpuz çorbası içinCildinizi güneş ışınlarından korumanın yolu önce ona daha fazla likopen kazandırmaktan geçiyor. Likopen adeta bir zararlı ışın absorbanı yani emicisi. Güneşten gelen...

Karpuz çorbası için

Cildinizi güneş ışınlarından korumanın yolu önce ona daha fazla likopen kazandırmaktan geçiyor. Likopen adeta bir zararlı ışın absorbanı yani emicisi. Güneşten gelen zararlı mor ötesi ışınları absorbe edip içine alarak cilde vereceği zararları minimuma indiriyor.
Biliyorum likopen denince aklınıza önce domates geliyor. Domates kadar olmasa da önemli miktarda likopen içeren bir başka yaz meyvesi daha var: Karpuz. Karpuza kırmızı rengini veren de zaten likopen.
Yaz aylarında meyve tercihlerinizi karpuzdan yana kullanmanız, hatta bu seçimi yaparken süreci karpuz çorbası ile desteklemenizi tavsiye ediyorum.
Nedeni şu: Karpuz çorbasını hazırlarken karpuzun beyaz kısmını bir kaşıkla iyice sıyırdığınızda beyaz kısımdaki sitrulin isimli maddeyi de likopenle birlikte kazanmış oluyorsunuz. Sitrulin damar genişleten, dolayısıyla cilt kan dolaşımını destekleyen bir bileşik.
Çözüm şu: Orta boy bir karpuz alıp dışını bir güzel yıkadıktan sonra buzdolabına yerleştirin. O karpuz iyice soğuyuncaya kadar bekleyin. Daha sonra tepesinden kesip içini bir güzel beyaz kısımlarıyla birlikte çorba şekline getirip keyifle için.
Not: Karpuzda bol miktarda früktoz olabileceği aklınızda olsun. Früktoz da bir şeker ve o da cilde zarar verebiliyor. Bu nedenle karpuz çorbası içerken de miktar konusuna dikkat etmek gerekiyor.

Soğuk çayı deneyin

Yeşil çay bir sağlık mucizesi. Bu özelliğini sahip olduğu zengin Epi Gallo Kateşin Gallat (EGCG) isimli kateşinden alıyor.
Epigallokateşin muhteşem bir antioksidan. Belleği korumadan kanseri önlemeye, kilo alımını engellemeden iltihapları baskılamaya, damarları korumadan kemikleri güçlendirmeye kadar pek çok alanda muhteşem işler görüyor.
100 gram çayda yaklaşık 10-12 gram civarında EGCG var. Sıcak yaz günlerinde içecek olarak soğuk yeşil çayı tercih ederek bedeninize daha fazla kateşin kazandırmaya bakın ve o kateşinlerin cildinizdeki oksidan zararları engellemede müthiş işlevler üstlenebileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Not: Burada da şeker meselesi önemli, soğuk yeşil çaya şeker eklemek yok! Şeker yerine limon vb. farklı lezzetleri deneyebilirsiniz.

Salatanıza üzüm çekirdeği ekleyin

Üzüm çekirdeği, yapısındaki yoğun vitamin, mineral ve faydalı yağlar nedeniyle sağlıkçıların sık önerdikleri tavsiyelerden biri. Taze hazırlanmış üzüm çekirdeği tozu ya da kaliteli üzüm çekirdeği tanelerini salatalarınız ya da soğuk yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz.
Üzüm çekirdeği özleri oligomerik proantosiyanidinlerin (OPC) en zengin kaynaklarından biridir. Ayrıca çok sayıda başka güçlü antioksidan da içerir.
OPC’nin sadece cildiniz için değil gözleriniz (sarı nokta hastalığı), atardamarlarınız (beyin ve kalp damarları), toplardamarlarınız (varisler) için de önemli bir doğal destek olabileceğini hatırlatalım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 593 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar