Yaşlandıkça kaybetmek zorunda mıyız ?

Yaşlanmayı “değiştirilemez bir biyolojik kader” gibi düşünüp de onu kendi haline bırakırsanız başlıktaki soruyu rahatlıkla “evet” diye yanıtlayabilirsiniz. Çünkü kendi haline...

Yaşlanmayı “değiştirilemez bir biyolojik kader” gibi düşünüp de onu kendi haline bırakırsanız başlıktaki soruyu rahatlıkla “evet” diye yanıtlayabilirsiniz.
Çünkü kendi haline bırakılıp kaderine terk edilmiş her yaşlılık az veya çok kayıplar, azalmalar ve yıpranmalarla birliktedir. Yaşlılığa bağlı kayıplar sadece bedensel de değildir. Kayıplardan ruhsal örgütlenmemiz de az çok etkilenir. Evet, biz yaşlandıkça kaslarımız yavaş yavaş bizi terk etmeye başlar.
Yaşlılığa bağlı kas kaybı mühim bir problemdir ve çoğu yaşlının süregiden yorgunluklarının arka planında bu kas kaybı problemi yatar. Yaşlandıkça kemiklerimiz de boşalıp koflaşır. Boyumuzdaki yaşlanmaya bağlı kısalmaların ve hafiften kamburlaşmaların da arkasında bu kayıplar vardır. Yaşlılığa bağlı kayıplarımız sadece bunlarla da sınırlı kalmaz. Biz yaşlandıkça beyin ve bellek gücümüz de o kayıplardan nasibini alır.
Kayıplar listesini daha da uzatmak mümkün ama size yine de iyi bir haberim var.
Araştırmalar net ve açık olarak şunu gösteriyor: Bu kayıpların hızını azaltmanız mümkündür ve sizin elinizdedir. Yolu da öncelikle düzenli egzersiz yapmaktan ve doğru beslenmekten geçmektedir. Kısacası yaşlandıkça kaybetmek zorunda değiliz.

Lutein nedir neye yarar?
Lutein mühim bir antioksidan. Ben ona “sarı mucize” de diyorum. Doğal olarak yumurta sarısında, mısırda, ıspanakta ve balkabağında, biraz da lahanagiller, yeşil fasulye ve sarı/turuncu meyvelerde (mesela kavunda, kayısıda) bol lutein var.
Lutein çok güçlü bir antioksidan. Özellikle de serbest radikallerin oluşturduğu hücre ve DNA hasarlarını önleyen bir bileşen. Ön çalışmalar A, E vitaminleri ve zeaksantin gibi diğer antioksidanlarla birlikte lutein alımını Alzheimer hastalığının ve yaşlılığa bağlı diğer demans hastalıklarının önlenmesine de yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Lutein göz sağlığının desteklenmesinde, görüş keskinliğinin iyileştirilmesinde ve kataraktın, sarı nokta hastalığının tedavisi ve önlenmesinde ise belki de en çok bilinen ve öngörülen doğal destektir.
Memorial Sloan-Kettering Cancer Center’a göre lutein aynı zamanda kanserden korunma ve kanserin tedavisinde de kullanılır. Böbrek karsinomalarının yanı sıra idrar kesesi ve kalınbağırsak kanserlerinin tedavisinde ve önlenmesinde faydalı olduğu düşünülmektedir.
Lutein kardiyovasküler sağlığı da destekler. Menopoz öncesi kadınlarda kemik yoğunluğunu artırır ve damar tıkanıklığından korur. Luteinin bu amaçlarla kullanım etkinliğinin araştırılması için daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır. 

Doğru beslenmek istiyorum diyorsanız
◊ Tıka basa değil, ihtiyacınız kadar yiyin
◊ Yavaş ve sakin yiyin
◊ Lokmalarınızı iyice çiğneyin
◊ Karışık değil basit şeylerle beslenin
◊ Kahvaltınızı güçlendirip akşam yemeğinizi hafifletin
◊ Sık sık atıştırmaktan vazgeçin
◊ Klasik değil basit beslenin
◊ Oturarak yiyin
◊ Yemekte su içmeyin
◊ Yemeğin üstüne meyve yemeyin

İyi hayat için bunlar da gerekli
◊ İnançlı olun
◊ Şükretmeyi bilin
◊ Hoş görün
◊ Affedin
◊ “Bu da geçer” deyin
◊ Gülüp eğlenin
◊ Öfkenizi kontrol edin
◊ Evcil hayvan besleyin
◊ Daha çok dost edinin

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 700 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar