Vücut taramaları işe yarıyor mu?

Hastalıkları erken dönemde yakalayabilmek için vücut taramalarına ihtiyaç duyarız. Bu taramalar sayesinde "ciddi bir sorunumuzun olmadığını" öğrenip rahatlar, huzur buluruz. Peki ne yapmalı? Bu tür vücut...

Hastalıkları erken dönemde yakalayabilmek için vücut taramalarına ihtiyaç duyarız. Bu taramalar sayesinde "ciddi bir sorunumuzun olmadığını" öğrenip rahatlar, huzur buluruz. Peki ne yapmalı? Bu tür vücut taramaları işe yarıyor mu? Biz de yaptıralım mı? Buyurun...

Gelecekte nelerle karşılaşabileceğimizi hepimiz merak ederiz. Sağlığımız söz konusu olduğunda bu merak daha da artar, her türlü fedakârlığı yapmaya hazır biri haline geliriz.
Bu nedenle de hastalıklarda “erken teşhis”i sağlayan her yeni teknolojiden imkânlarımız ölçüsünde istifade etmek isteriz.
Bunu iyi bilen bazı sağlık kuruluşları düzenledikleri organizasyonlarla ileri teknolojili cihazlarla “tam ya da kısmi” vücut taramaları yapıp bizi bilgilendirmek, varsa da hastalıklarımızı erkenden teşhis etmek isterler. Amaç nettir:
Hastalıkları erken dönemde yakalayabilmek! (Tabii ki “ekonomik” amaçları da vardır ama işin o yanı bizim konumuz değildir.)
Bu tür taramaların mühim bir faydası da yaptırana “huzur” ve “moral” vermeleridir! Bu taramalar sayesinde “ciddi bir sorunumuzun olmadığını” öğrenip rahatlar, huzur buluruz.
Peki ne yapmalı? Bu tür vücut taramaları işe yarıyor mu? Biz de yaptıralım mı? Buyurun...
Eğer taramalardan tamamen sağlam çıkabilirseniz bu incelemelerin size huzur verebilecekleri doğrudur.
Ne var ki tam tersine önemsiz bazı bulguları (bunların çoğu biyolojik varyasyon ya da eski izlerdir) kafanızı takarak sizi gereksiz yere endişelendirebilecekleri de kesindir.
Ayrıca taramaların ciddi miktarda radyasyon yüklenmesi yapacakları ve ekonomik kayıplara yol açabilecekleri de unutulmamalıdır. Kısacası burada da bir “risk analizi” yapmak gerekiyor.
Taramalara girmeden önce iyice bilgilenmek, sorup soruşturup doğru fikirler edinmek lazım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 319 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar