Uykunun 5 tehlikeli efsanesi

Uykusuzluk, çağımızın ciddi ve önemi giderek artan sorunlarından. Ne var ki kaliteli uyku konusunda doğru bildiğimiz şeylerin çoğu yanlış, yanlış zannettiğimiz şeylerin çoğu da doğru!...

Uykusuzluk, çağımızın ciddi ve önemi giderek artan sorunlarından.

Ne var ki kaliteli uyku konusunda doğru bildiğimiz şeylerin çoğu yanlış, yanlış zannettiğimiz şeylerin çoğu da doğru! Peki ‘gerçek’ doğru ve yanlışlar ne? Buyurun...

Güzel ve keyifli bir uyku sağlık için lezzetli ve doyurucu bir yemek kadar mühimdir. İyi uyku ruha, iyi yemek de bedene iyi gelir. Ayrıca ikisinde de “ayar bozulduğunda” ruh ve beden neticeden birlikte etkilenir, kötü beslenme ruh sağlığını, kötü uyku beden sağlığını bozabilir.
İşte bu nedenle uykusuzluk önemi giderek artan bir sorun. Rakamlara bakılırsa tıpkı “obezite salgını”, “depresyon salgını” ya da “kanser salgını” gibi bir “uykusuzluk salgını” durumu var. İşte bu nedenle uyku konusunda da bildiğimiz her şeyin doğru olması lazım. Ne var ki pratikte durum bunun tam da tersi. Doğru bildiğimiz şeylerin çoğu yanlış, yanlış zannettiğimiz şeylerin çoğu da doğru! Özetle konumuz “uykuda doğru sanılan yanlışlar”. Bir başka deyişle “uykuya ilişkin şehir efsaneleri”. Buyurun…

BANA 5 SAAT UYKU YETER

“Yetmez!” Sağlıklı insanların çoğu her gece 7 ila 9 saat uykuya ihtiyaç duyar. Uyku ortalamamızsa 8 saattir. 5-6 saat uykuyla en fazla bir iki gün idare edebilirsiniz, hepsi o kadar. Eğer bu sürede biriken “uyku borcunuzu” ödemezseniz çok değil, birkaç gün sonra sersemlik, yorgunluk, sinirlilik, gerginlik ve dikkat dağınıklığı sarmalına girersiniz.

HORLAMA MASUM BİR ŞEYDİR


Değildir! Horlama sağlıksız bir durumdur. Şiddeti ve süresi arttıkça sağlığı daha da olumsuz etkiler. Özellikle “uyku apnesi” düzeyine vardığında horlama çok ciddi bir “sağlık sorunu” haline bile gelebilir. Uyku apnesi olanlarda aritmilere, kalp durmalarına, uykuda ani ölümlere ve kronik yorgunluk, obezite nöropati vb sorunlara daha sık rastlanıyor.

ALKOL DAHA GÜZEL UYUTUR

Yanlış! Alkol asla iyi bir uyku yardımcısı değildir. Dozu biraz kaçırdığınızda uykunuzun canına bile okuyabilir. Evet, şu doğrudur: Yatıştırıcı dozda alkol uykuya daha hızlı dalmanızı sağlayabilir ama alkolün derin uykuya geçmeyi güçleştirdiğini, uyku bölünmesi ve erken uyanmaya yol açtığını ve uyku sonrası dinlenme şansını ortadan kaldırdığını da çok iyi biliyoruz.

GÜNDÜZ UYUKLAMANIN NEDENİ TEMBELLİKTİR

Yanlış bilinen şehir efsanelerinden biri de budur. Doğru olanı şu: Gün içinde uyuklamak “uyku borcu”nun işareti, yani, “uyku yoksunluğu”nun belirtisidir. Gün içinde sık sık uykuya dalmak kan şekeri oynamalarının (hipoglisemiler) da işareti olabilir. Sürekli uyuklamanın tiroid tembelliğinden, uyku apnesinden ve normal uyku kalitesinin yetersizliğinden kaynaklanabileceğini de bir kenara not edin.

ŞEKERLEME YAPMAK KÖTÜDÜR

Her zaman değil! Şekerleme biyolojik bir uyku ihtiyacının işareti de olabilir. Eğer şekerlemeleriniz uyku sürenizi olumsuz etkilemiyorsa sağlığınız için faydalı bile olabilir. Ama bazen (bazıları için) şekerleme yapmak gece uykularını kısaltan bir “uyku hırsızı” haline de gelebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 267 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 522 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 672 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar