Stres belleğinizin canına okuyabilir

Çoğunluğumuz ruh halimiz ve stres düzeyimiz ile bellek fonksiyonlarımız arasındaki ilişkinin ne kadar önemli olduğunun pek farkında değiliz. Oysa "yoğun stres" de, "depresyon" da "travma sonrası stres bozukluğu" ve daha...

Çoğunluğumuz ruh halimiz ve stres düzeyimiz ile bellek fonksiyonlarımız arasındaki ilişkinin ne kadar önemli olduğunun pek farkında değiliz. Oysa "yoğun stres" de, "depresyon" da "travma sonrası stres bozukluğu" ve daha pek çok "ruhsal sorun" da belleğimizi yıpratabiliyor.

Size 60 yaşında ve sağlıklı bir hanımefendinin hikâyesini anlatacağım.
Hanımefendinin üzerine titrediği bir oğlu var. Uzun süren son derece üzücü bazı olayları üst üste yaşayan şanssız bir oğul bu.
Hanımefendi de doğal olarak sürecin dışında kalamamış, oğlunun yaşadığı olumsuzlukları yüreği ve beyninin derinliklerinde o da yaşamış.
Bir süre sonra ciddi bir bellek bozukluğu başlamış. Stres-bellek ilişkisi konusunu gündeme getirmemin nedeni biraz da o zarif ama unutkanlık sorunu hayli ciddi o hanımefendi oldu.
Belleğimizi etkileyen pek çok şey var. Bir kısmı beynin kendi sorunları.
Beyni ilgilendiren “nörolojik” hastalıklar. Mesela damar sertliğine bağlı beyin yaşlanması ya da alzheimer hastalığına bağlı tahribatlar bellekte ilerleyici zayıflamaya yol açabiliyor.
Belleği bozabilen beyin dışı hastalıklar da var. Bunlar da belleğimizde tahribatlar yapabiliyor. Beslenmenin, uyku sorunlarının ve başka problemlerin de belleği etkileyebileceği zaten biliniyor.
Çoğunluğumuz ruh halimiz ile bellek fonksiyonlarımız arasındaki ilişkinin öneminin farkında değiliz.
Oysa “yoğun stres” de, “depresyon” da “travma sonrası stres bozukluğu” ve daha pek çok “ruhsal sorun” da belleğimizi yıpratabiliyor. Önce stresten başlayıp kısa notlarla “travma sonrası stres bozukluğu”na ve “depresyon-stres ilişkisine” değinelim.
Stres belleğe ne yapıyor

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 31 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 521 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 672 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar