Sağlıklı bir tabak nasıl hazırlanacak?

Bence tabak hazırlama sorununu öğle ve akşam yemeklerinde doldurduğumuz tabakları hazırlarken yaşıyoruz. Peki, nasıl hazırlanacak sağlıklı bir tabak? İşte yanıtı... Sağlıklı tabak...

Bence tabak hazırlama sorununu öğle ve akşam yemeklerinde doldurduğumuz tabakları hazırlarken yaşıyoruz. Peki, nasıl hazırlanacak sağlıklı bir tabak? İşte yanıtı...

Sağlıklı tabak hazırlamak mühim bir konu. Çoğumuz ciddiye almayız ama sağlığımızın bugün ya da yarın nasıl olacağına biraz da o tabağın içindekiler karar verecek.
Kişisel fikrim, kahvaltı kültürümüzün hem zengin hem de zaten sağlıklı olduğu yönündedir.
Biz kahvaltıda peyniri, yumurtayı seven, hemen her kahvaltıyı zeytinle zenginleştirip yeşilbiber, domates, salatalıkla destekleyen mükemmel bir kahvaltı kültürüne sahibiz.
Sadece bu güzel alışkanlıklar bile bizim neredeyse dünyanın en sağlıklı kahvaltılarını yaptığımızı söylememize yeter.
Bence tabak hazırlama sorununu öğle ve akşam yemeklerinde doldurduğumuz tabakları hazırlarken yaşıyoruz.
Peki, nasıl hazırlanacak sağlıklı bir tabak? Yanıtı yandaki kutuda bulacaksınız.

İYİ BİLGİ

Sağlıklı bir tabağın püf noktaları

- Tabağın yarısı sebze veya salatalarla dolu olmalı. Sebzeler her tabakta mutlaka bulunmalı, tabakta yer almasalar bile sebze zenginliği salatalarla da desteklenmeli.
- Tabağın geriye kalan yarısı basitçe ikiye bölünmeli. Bir parçasına et, diğer parçasına da akıllı bir tahıl ya da bir başka karbonhidratlı besin eklenmeli.
Et denince aklınıza ille de kırmızı et gelmesin. Tavuk veya balık eti de olabilir. Sebze yemeklerinin içine koyduğunuz kıyma ya da parça etleri de buna dahil edebilirsiniz.
Kırmızı etlerin mümkün olduğu kadar az yağlı, tavukların da derisiz olan bölümlerini tercih edin. Kızartma yerine haşlamayı ya da ızgara yapmayı deneyin.
- Tabağınızın diğer dörtte birlik “karbonhidrat” ağırlıklı bölümüne ekmek (tam tahıllı olanı daha iyi), kepekli makarna, kepekli pilav ve daha da iyisi bakliyatları yerleştirebilirsiniz.
- Peki, yanında başka ne yiyip içelim? Bir bardak ayran, bir kase yoğurt ya da cacık mükemmel seçimlerdir.

OKUR SORUSU

Şeker hastalığım var, egzersiz yaparken nelere dikkat etmeliyim?

Egzersiz için kan şekeri değerlerinin takip altında tutulması iyi olur.
Her diyabetlinin, özellikle aktivite programlarına yeni başlayanların egzersizden hemen önce ve egzersize başladıktan sonraki 30 dakikalık bölümlerde kan şekerlerini izlemeleri tavsiye ediliyor.
Prensip olarak kan şekeri 100-200 aralığındaki her diyabetlinin orta ağırlıklı bir egzersiz programını rahatlıkla uygulayabileceğinin altı çiziliyor. Diğer ayrıntılara gelince...
- İnsülin kullanan şeker hastalarının egzersiz seçimi zamanı ve süresi konusunda daha dikkatli olmaları lazım.
Kullandıkları insülinin kısa, orta ya da uzun etkili olması da önemli bir ayrıntıdır, planı buna göre yapmaları gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 652 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar