Ramazan’da mide şikayetleri artıyor mu?

Ramazan geldiğinde midede gaz, ekşime veya reflü gibi durumlar ön plana çıkıyor. İftar ve sahurda yapılan yanlışlar, bu gibi durumlara sebep olabiliyor. Ramazan ayında midesinden yakınanlar çoğalıyor mu?...

Ramazan geldiğinde midede gaz, ekşime veya reflü gibi durumlar ön plana çıkıyor. İftar ve sahurda yapılan yanlışlar, bu gibi durumlara sebep olabiliyor.

Ramazan ayında midesinden yakınanlar çoğalıyor mu? “Gazım, şişkinliğim var, midem ekşiyip yanıyor” ya da “reflüm azdı” diyenler artıyor mu?
Bu gibi soruları gastroenteroloji uzmanı bir meslektaşıma sordum. Yanıtı özetle şu oldu:
“Uzun süreli açlık ve yeme ritminin değişmesi ilk hafta bazı sindirim sorunları yaratabiliyor. En çok da hata iftarda yapılıyor.
Hızlı yemek, neredeyse çiğnemeden yutmak en sık yapılan yanlış. Yiyeceklerin doğru sıralanmaması da mühim bir ayrıntı.
Aç karna mideye hızla indirilen çok sıcak çorbaların yemek borusu ve midede yapacağı tahriş de önemli. Hızlı yemek zaten aynı zamanda daha çok hava yutmak anlamına da geliyor ki bu başlı başına bir şişkinlik nedeni.
Başka yanlışlar da var: Mideye yeterince boşalma fırsatı da verilmiyor bazen. İftardan sahura kadar durmadan bir şeyler atıştırılıyor ki bu da büyük bir sorun.
İftar-sahur arasının bu yıl çok kısa olması yani sahurun çok erken saatlere kayması da önemli. Ayrıca “gündüz çok acıkabilirim” korkusuyla sahurun çok abartılması da bir problem.
Sahur yemeği yendikten hemen sonra yatağa girmek midenin boşalmasını, bağırsakların fizyolojik işlerini yapmasını engelliyor.”
Netice şu: İftarda da sahurda da yavaş yemek, yiyecekleri iyice çiğnemek, tadını çıkara çıkara keyifli bir sofra sohbeti sürdürmek ve mideyi her zamanki gibi ramazanda da “bir çöp torbası” haline getirmemek çok önemli...
Ürik asit artışı tehlikeli mi?
Gut hastalığı “ürik asit” adlı maddenin vücudumuzda birikmesi sonucu ortaya çıktığı biliniyor. Eklemlerde ağrılı şişlikler, hatta bazen “gut krizi” olarak bilinen “başparmak artriti” atakları ortaya çıkıyor, kıpkırmızı ve korkunç ağrılı bir başparmak romatizması yaşayabiliyorsunuz.
Ürik asit fazlalığının “böbrek taşları”na yol açtığı, kalp kapaklarını ve damarlarını da bozuyor.
Früktozun fazlası ürik asit artışını da tetikliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 500 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar