PRP işe yarıyor mu

PRP yeni ve popüler bir biyoterapi yöntemi, daha açık yazılımı ile biyolojik bir tedavi. Tedaviye karar verildiğinde önce kanınız alınıyor. Santrifügasyon gibi bazı özel işlemlerle pıhtılaşma...

PRP yeni ve popüler bir biyoterapi yöntemi, daha açık yazılımı ile biyolojik bir tedavi. Tedaviye karar verildiğinde önce kanınız alınıyor. Santrifügasyon gibi bazı özel işlemlerle pıhtılaşma hücrelerinden zengin bölümü ayrılıyor. Bu özel bölüm de tedavi amacıyla dize, cilde veya saçlı deriye enjekte ediliyor. Tedaviyi önce cilt yaşlanmasını geciktirmeye kararlı estetik uzmanları denediler. Ciddi bir fayda sağlamadı. Onları saç kaybını önlemeye çalışan saç merkezleri izledi. Orada da etkili sonuçlar alınamadı. Şimdi de ortopedist ve fizik tedavi uzmanları deniyor. “İşe yarıyor” diyenler de var, “en ufak bir faydası olmuyor” diye düşünenler de. Detaylar için alttaki kutuya geçebiliriz.

PRP’yi kimler, nerede kullanıyor?

Diz eklemi ya da tendon yaralanmalarında PRP enjeksiyonlarının işe yarayabileceğini gösteren bilimsel çalışmalar olsa da çoğu ortopedist bu uygulamanın herhangi bir yararının olmayacağı düşüncesinde.
PRP ile saçlı derideki saç kaybını önlemek, hele hele yeni saç çıkmasını sağlamak ise adeta imkânsız.
Keza cilt kırışıklıklarını giderme ve kozmetik amaçlarla cilde yapılan PRP enjeksiyonlarının da işe yarayabileceğini söylemek en azından şimdilik mümkün değil.
Bu son iki uygulamanın (yani saçlı deri ve cilde PRP enjeksiyonlarının) işe yaradığını gösteren ciddi bir kanıt da maalesef yok.
Özeti şudur: PRP enjeksiyonu yaptırmayı düşünüyorsanız bir değil, birkaç kez düşünün. Yaptırdığınız merkezin teknolojik imkânlarını dikkatle araştırın. Uygulayan hekimin bu konudaki geçmiş deneyimleri hakkında bilgi sahibi olun.

Gençlerin saçları neden dökülüyor

Genç erkeklerin canını sıkan sorunlardan biri de saç dökülmesidir. Son yıllarda sorunun daha da önemli ve yaygın hale geldiği kesin. Erkek tipi saç dökülmesinin esas nedeni androjenik hormonlara olan genetik hassasiyet.
Erkeklik hormonu testosterondan dihidrotestosteron oluştuğunda bu son madde hassas kişilerde kıl foliküllerini etkileyerek zayıflatıyor, saç dökülmelerini tetikliyor.
Yani sorun biraz da testosterondan dihidrotestosteron dönüşümünün yoğunluğu yanında saçlı derideki genetik hassasiyet ile ilgili gibi görünüyor.
Zaten bu nedenle tedavide bu dönüşümü engelleyen maddeleri ihtiva eden ilaçlar (alfa redüktaz baskılayıcıları) kullanılıyor.
Diğer taraftan stresin, kötü beslenmenin, sık kilo alıp vermelerin, saçlara uygulanan kimyasal (jöleler) ve ısıl işlemlerin (fönleme), kalitesiz saç boyaları ve şampuanların, rastgele kullanılan her türlü saç desteğinin de bu tür dökülmeleri hızlandırabileceği bilinmeli.
Erkek çocuklardaki alın ve tepe bölgesi saç dökülmeleri muhtemel bir kelliğin işareti olabilir. Bu nedenle süreci dikkatli yönetmek, bir dermatolog ile işbirliği yapmak lazım.

Keten tohumunun faydaları

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 377 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar