Oruç kazalarına dikkat!

Oruca bağlı kan şekerinin düşmesi yalnızca baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, sinirlilik yapmaz. Uyku eğilimi ve dikkat kaybına da sebep olabilir ki, bu da kazaları sıklaştıran önemli bir...

Oruca bağlı kan şekerinin düşmesi yalnızca baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, sinirlilik yapmaz. Uyku eğilimi ve dikkat kaybına da sebep olabilir ki, bu da kazaları sıklaştıran önemli bir handikaptır.

Bu yıl oruç tutanların işi biraz zor olabilir. Nedeni şu: Oruçlu geçirilen süre bir hayli uzun.
Aç kalınan süre 15 saati geçiyor. Bu da kan şekerinin fazla düşmesi riskini (hipoglisemi) beraberinde getiriyor.
Hipogliseminin yol açabileceği mühim sorunlarından biri ise dikkat dağınıklığı. Beyin dokusunun ve sinir sisteminin başlıca besini kanımızdaki şeker.
Kan şekerimiz azalınca beyin gıdasız kalıyor, istediği enerjiyi bulamıyor. Doğal olarak da güçten, kuvvetten düşülebiliyor.
Dikkat dağınıklığının (ve kafa karışıklığının) nedeni de bu zaten.
İşte bu nedenle oruç tutan herkesin ev ve iş kazalarına karşı bu yıl daha uyanık olmaları lazım. En çok da trafikte araba kullananların trafik kazalarına karşı daha bir uyanık durmaları gerekiyor. Özeti şu: Oruca bağlı kan şekerinin düşmesi yalnızca baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, sinirlilik yapmaz. Uyku eğilimi, dikkat kaybına da sebep olabilir ki, bu da kazaları sıklaştıran önemli bir handikaptır.
Oruç ve uyku düzeniniz
Oruç sahursuz olmaz. Sahura kalkmak ya da iftardan sonra hiç uyumayıp sahuru beklemekse uyku ritmini etkiler. İşte bu nedenle oruç tutanların uyku düzeni bakımından da dikkatli olmaları lazım. Özellikle bu yıl, Ramazan ayı günlerin uzun, gecelerin kısa sürdüğü bir zaman dilimine denk geldi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 500 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar