Kimlerin probiyotik desteğine ihtiyacı var?

Önce şunu bilelim: Tıpkı omega-3 eksikliği, D vitamini noksanlığı, B12 fakirliği sorunu gibi hepimiz ciddi bir probiyotik eksikliği problemi yaşıyoruz. Nedeni de son derece basit: Geleneksel beslenme modelini terk ettik. Çöp...

Önce şunu bilelim: Tıpkı omega-3 eksikliği, D vitamini noksanlığı, B12 fakirliği sorunu gibi hepimiz ciddi bir probiyotik eksikliği problemi yaşıyoruz.
Nedeni de son derece basit: Geleneksel beslenme modelini terk ettik. Çöp gıdalardan, toksik besinlerden, probiyotikleri bırakın prebiyotiklerden (porbiyotikleri besleyen gıdalardan) bile fakir bir beslenme sistemine geçtik.
Plastik, sentetik, deyimimi hoş görün “dandik” gıdalar yiyip içiyoruz. Üstelik çoğumuz bu yanlışın farkında bile değiliz.
Farkında olmadığımız için de her ateşimiz yükseldiğinde antibiyotik yutmaya, her reflü atağımızda mide hapı içmeye, her gastrit yangınını antiasitlerle söndürmeye, her şişkinlik, kabızlık, gaz ya da ishal sorununu hapla, çöple halletmeye çalışıyoruz.
Daha da mühimi çoğumuzun yaşadığı “bağışıklık eksikliği” probleminin bile arkasında bu “probiyotik fakirliği meselesi”nin bulunduğunun da farkında değiliz. Biraz daha ileri gidelim.
Eğer bağırsaklarınızda yeteri kadar probiyotik bakteri yoksa iltihabi bağırsak hastalıklarına yakalanma ihtimaliniz artıyor, alerjik reaksiyonlarınız sıklaşıyor, kanınızdaki şeker, kolesterol ayarı bile bozulabiliyor.

Probiyotik gücümüzü nasıl artırabiliriz?

Peki nasıl halledilecek bu probiyotik eksikliği sorunu diyorsanız çözüm basit. Eski beslenme modelimize yeniden geri döneceğiz. Şekeri, unu, trans yağları unutup doğal besinlere yöneleceğiz. Daha çok sebze (özellikle de bamya, pırasa, yer elması, kereviz, soğan, sarımsak), ölçülü meyve (özellikle elma ve yarı olgun muz), tam tahıl, bakliyat tüketeceğiz.
Probiyotik zengini besinlere (yoğurtlar, peynirler, kefir, boza, turşular, şalgam, tarhana...) ağırlık vereceğiz.
Özeti şu: Eğer “nereden çıktı bu reflü, gastrit, sinirsel kolit, iltihabi bağırsak hastalığı, ishal, kabızlık, gaz, şişkinlik?” diyorsanız, “bağışıklığım neden bu ölçüde yerlerde sürünüyor?” sorusuna yanıt arıyorsanız o yanıtın cevabının probiyotik noksanlığı ile ilişkili olabileceği aklınızda olsun. 


Telomerinizle oynamayın

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 101 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 521 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 672 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar