Her tiroit nodülü ameliyat edilmez

Her nodül ameliyat edilmez. Eğer size “Nodülünüz var, ameliyat olmalısınız” denirse, önce bir ikinci görüş alın, biyopsi yapılmadan ameliyat olmayı da kabul etmeyin. Tiroit bezi hastalıkları...

Her nodül ameliyat edilmez. Eğer size “Nodülünüz var, ameliyat olmalısınız” denirse, önce bir ikinci görüş alın, biyopsi yapılmadan ameliyat olmayı da kabul etmeyin.

Tiroit bezi hastalıkları sık görülen sağlık sorunlarından biri. Özellikle basit guatrlara, kadınlarımızda çok sık rastlanır. 

Bu kadınların bir bölümünde guatr sorununa tiroit nodül veya nodülleri de iştirak eder.

Nodüller söz konusu olduğu zaman artık isim değişmiş, sorun “nodüler guatr” tanımını almıştır.

Peki bu nodüller her zaman ameliyat edilmeli mi? Kesinlikle hayır.

Belirli bazı durumlar söz konusu olmadığı sürece tiroit nodüllerini, nodülün bulunduğu tiroit bölümünü ya da tiroit bezinin tamamını ameliyatla çıkarmak gerekmez.

Nodüllere cerrahi girişimin düşünüldüğü durumların çoğu o nodülde bir kanserin geliştiği ya da kanser öncesi hücrelerin varlığının tespit edildiği hallerdir.

Nodülün çok sert ve hareketsiz olması, 1 santimden daha fazla büyümesi, ses kısıklığı ve yutkunma zorluğuna sebep olması, yanındaki komşu lenf bezlerini de şişirip büyütmesi, hızlı bir büyüme ve gelişim göstermesi o nodülde kanser yönünden şüphe uyandırır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 319 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar