Her antibiyotik bir bombadır

Antibiyotiklerin doğru zamanda, doğru doz ve sürede kullanıldıklarında hayat kurtarıcı oldukları bir gerçek. Ama bilinçsiz ve dikkatsiz kullanılmaları durumunda sağlığımızın canına okuyabilen...

Antibiyotiklerin doğru zamanda, doğru doz ve sürede kullanıldıklarında hayat kurtarıcı oldukları bir gerçek. Ama bilinçsiz ve dikkatsiz kullanılmaları durumunda sağlığımızın canına okuyabilen zararlı maddelere dönüşebiliyorlar.

Antibiyotikler sayısız hayat kurtardı. Birçok sağlık sorunu da onların sayesinde çözümlendi.
Ne var ki diğer ilaçlar gibi onlar da yanlış ve bilgisiz kullanıldıklarında sağlığımıza zarar verebilen riskli ve tehlikeli maddeler.
Her ilaçta olan tehlike onlarda da var. Her ilaç nasıl ki iki ucu keskin birer bıçaksa (ki öyle), antibiyotikler de bu tarife en çok uyan kimyasallar.
Doğru zamanda, doğru doz ve sürede kullanıldıklarında hayat kurtarıcı oldukları kesin ama bilinçsiz ve dikkatsiz kullanılmaları durumunda sağlığımızın canına okuyabilen zararlı maddelere dönüşebilecekleri de şüphe götürmez.
Mühim bir ayrıntı da şu: Doğada pek çok nedenle “doğal antibiyotik”ler zaten üretiliyor.
Doğal yaşamda birbirlerinin can düşmanı olan mantar ve bakterilerin birbirlerine karşı kullandıkları en etkin silahlar antibiyotikler (Zaten bu nedenle de ilk antibiyotik –penisilin- dikkatli bir araştırmacının gözlemleri sayesinde mantarlardan elde edilip üretildi).
Ne var ki çoğu antibiyotik böbrekler, karaciğerimiz ya da başka bir organımız (mesela kulaklarımız, gözlerimiz) için zararlı olma potansiyeline de sahip.
Çok daha önemlisi, yuttuğumuz her antibiyotik bağırsaklarımıza gönderdiğimiz bir “antiprobiyotik bomba” gibi çalışır.
Çoğumuzun, özellikle de çocuklarımızın “probiyotik fakiri” bedenlere dönüşmesinin, bağışıklık sistemlerimizin bu kadar güçsüz düşmesinin arka planında da aslında bu yanlış, yani yanlış ve gereksiz yere antibiyotik kullanma hatası var. Lüzumsuz antibiyotik kullanımının bir başka tehlikeli bir sonucu ise “antibiyotik direnci” problemi.
Şunu asla unutmayalım: Hiçbir antibiyotik tüm bakterileri öldürebilecek güçte değildir. Bir antibiyotik sadece belirli bakteri topluluklarını yok edebilir.
Geriye kalan bakterilerse daha sonra diğer antibiyotiklerden etkilenmeyen –antibiyotiklere dirençli- deneyimli savaşçılar haline gelir.
Pek çok insanımızı her yıl işte bu antibiyotiklere dirençli bakteriler yüzünden kaybediyoruz.

OKUR SORUSU

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 31 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 521 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 672 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar