Hedefiniz uzun değil iyi yaşamak olsun

Ömrümüz uzuyor, bu kesin. Ömür uzamasının tek sebebinin modern tıptaki gelişmeler olmadığı da kesin.Daha temiz, daha hijyenik, koşulları daha iyi bir ortamda yaşamak, eğitim ve ekonomik düzeyi yüksek bireyler...

Ömrümüz uzuyor, bu kesin. Ömür uzamasının tek sebebinin modern tıptaki gelişmeler olmadığı da kesin.
Daha temiz, daha hijyenik, koşulları daha iyi bir ortamda yaşamak, eğitim ve ekonomik düzeyi yüksek bireyler (ve toplumlar) haline gelmek ve daha pek çok faktör de bu “uzun yaşam” meselesini etkiliyor.
Ne var ki ömrümüzün uzayan kısmı (maalesef) gençlik veya orta yaş dönemi değil, yaşlılık bölümü oluyor. Bu da daha fazla yaşlılık problemi anlamına geliyor. (Bellek sorunu, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, eklem problemi, uykusuzluk...)
Yaşlılık problemleriyle mücadeleyi bilmediğiniz zaman da o uzun yaşam “keyifsiz, problemli, hatta hastalıklı” bir zaman dilimi haline dönüşüyor.
İşte bu nedenle sadece uzun yaşama değil, iyi yaşama, kaliteli hayata, iyi yaşlanmaya odaklanmamızda fayda var. Bunun için de elimizde mucize bir anahtar yok. İşin içine doğru beslenme de giriyor, yeteri kadar aktif bir hayat sürmek de. İyi uyku da giriyor, stresten, gerginlikten uzak keyifli bir hayat sürmek de. Hastalıklardan korunmak da giriyor, sağlık sorunlarını erken ve zamanında teşhis edip doğru tedaviler olabilmek de.
Bütün bu işleri yaparken bedeni ve ruhu bir arada tutmak, mümkün olduğu ölçüde de hem “bilimin yol göstericiliğinden” faydalanmak ve hem de “gelenekselin bilgeliğinden” istifade etmek genel kuralımız olmalı. 

Cildinizi A vitamini ile besleyin

A vitamini öncü maddesi “retinol”, özellikle güneş ışınlarına, yani UV dalgalarına bağlı cilt hasarlarını engellemede son derece usta bir molekül. Yaz kremlerinizi seçerken A vitamini zengini (retinol) olanlarını tercih etmenizde fayda var.
Retinol içeren kremlerin cildin derin katmanlarına ulaşabilme kabiliyeti ise çok önemli bir avantaj. Retinolün kolajen üretimini artırdığını, dolayısıyla cilt sarkma ve gevşemelerini de engellediğini, kısacası cildi sıkılaştırdığını da hatırlatalım.
Plaj sonrası oluşan güneş hasarlarını azaltmak için retinol zengini kremlerden faydalanalım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 500 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar