Düşme, üşütme, hareket et

80'li yılları 3 yıl önce geçen bir hanımefendiyi yıllardır keyifle izliyorum. Maşallah zıpkın gibi. Her gün 3 km yürüyor. Beyni pırıl pırıl. Kalbi saat gibi çalışıyor. Sosyal bir...

80'li yılları 3 yıl önce geçen bir hanımefendiyi yıllardır keyifle izliyorum. Maşallah zıpkın gibi. Her gün 3 km yürüyor. Beyni pırıl pırıl. Kalbi saat gibi çalışıyor. Sosyal bir kulübün başkanlığını yürütecek kadar aktif. İşte o hanıma son görüşmemizde söylediğim 3 mühim öneriyi bugün yaşı 50'yi geçen herkese yeniden hatırlatmak istedim.

İYİ yaşlanmak isteyen herkesin özellikle 50’li yıllardan sonra “düşmeme, üşütmeme ve tembellik etmeme”de dikkatli ve kararlı olmaları lazım.

Nedeni şu…

Basit bir “düşme” onlarda ciddi yaralanma, kırıklar ve sakatlıklara yol açabiliyor.

Neticede yatağa düştüler mi çıkmaları –maalesef- kolay olmuyor.

Yine bu yaş grubundakilerde sıradan bir “üşütme” önce nezleydi, gripti derken ağır bir zatürre ile sonuçlanabiliyor

(Gençliğinizde 2-3 günde ayakta atlatabildiğiniz basit bir soğuk algınlığı, altmışlardan sonra ağır bir zatürre depremine dönüştüyse “Hoş geldin yaşlılık!” diye yazan ANDRE MAUROIS çok haklıdır).

YAN GELİP YATMAK YASAK

Diğer taraftan yaşlanınca “tembellik etmek” de çok kötü bir seçim.

“Yaşlandım artık” diyerek bir kenara çekilmek, beyni, eklemleri, dolaşım sistemini paslanmaya terk etmek yanlış bir tutum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 621 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar