Çay neden sağlıklı bir içecek

Kateşinler damar tıkanıklığı, kanser ve kan pıhtılaşmasına neden olan serbest radikallerden hücreleri koruyarak adeta temizleyici bir detoks etkisi gösteren “mucizevi” doğal bileşenler. University of Maryland Medical...

Kateşinler damar tıkanıklığı, kanser ve kan pıhtılaşmasına neden olan serbest radikallerden hücreleri koruyarak adeta temizleyici bir detoks etkisi gösteren “mucizevi” doğal bileşenler.
University of Maryland Medical Center’a göre her gün iki fincan yeşil çay tüketmek, sadece kanser riskinizi azaltmakla kalmaz, kanserin yeniden oluşma riskini de azaltır.
Yeşil ve siyah çayın en faydalı hali taze demlenip tüketildiğindedir.
Kafeinsiz, çabuk hazırlanan (sallama çaylar), şişelenip soğuk içilen şekerli-şekersiz çaylar genellikle daha az antioksidan içeriğine sahiptir.
Yeşil çay bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. İlaç kullanıyorsanız yeşil çay içmeden önce doktorunuza danışın.
Çayınızı şekersiz içmeyi alışkanlık haline getirin. Şeker (sükroz) veya nişasta bazlı früktoz ya da tatlandırıcı yüklü soğuk çaylardan da uzak durun...

Dirençli nişasta zararlı değil, faydalı

Makarna, pirinç, patates ve tahıllar yani çok sık tükettiğimiz karbonhidratların çoğunun özü nişastadır ve nişasta pişirildiğinde kolay sindirilebilen çok lezzetli bir besindir. Ne var ki mükemmel lezzetine karşılık kan şekerini aniden yükseltmesi önemli ve tehlikeli özelliğidir.
Kan şekerindeki ani yükselmeler bir süre sonra insülin direnciyle neticelenebiliyor. Bu nedenle de sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda “nişastadan uzak durun” deniyor.
İyi haber şu: Bazı nişasta tipleri sindirime daha dirençli. Bu yüzden de “dirençli nişasta” olarak adlandırılıyor ve bu tür nişasta yapıları bağırsaklarımızdaki dost bakterilerin beslenmesine yardımcı oluyor, dahası “bütirat” gibi kısa zincirli yağ asitlerinin üretimini de artırıyor.
Bütiratlar bağırsak hücrelerinin kullandığı mühim enerji kaynakları. Dolayısıyla dirençli nişastalar kilo almaya değil vermeye bile yardım edebiliyor, insülin direncini artırmak bir yana azaltıyor.
Sindirim sağlığını da destekliyor. Nişasta zengini bir besini pişirdiğinizde dirençli nişastaların büyük bölümü ortadan kalkıyor. 


Pilavın, makarnanın soğuğu, muzun yarı olgunu daha iyi

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 319 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar