Bu çektiğiniz nezle mi grip mi?

Şu günlerde hemen her evde birileri öksürüp aksırıyor, boğaz ağrısı, halsizlikten yakınıyor, kimi ateşler içinde yanıp kas ve eklem ağrıları ile kıvranıp duruyor. Peki bu çekilen...

Şu günlerde hemen her evde birileri öksürüp aksırıyor, boğaz ağrısı, halsizlikten yakınıyor, kimi ateşler içinde yanıp kas ve eklem ağrıları ile kıvranıp duruyor.

Peki bu çekilen ıstırap nezleden mi gripten mi? Hangisine ne yapmak lazım? Buyurun...

 

Nezle ayrı grip ayrı şeydir. Nezle daha hafif, daha kolay atlatılan bir viral enfeksiyonken gripte durum biraz daha ciddidir. Özellikle yaşlılar ve çocuklarda gribin tehlikeli sonuçları olabiliyor. Örneğin sıradan bir gribi sinüzit, akciğer iltihapları izleyebiliyor. Bu nedenle nezle grip deyip geçmemek, önlem alırken de tedavi olurken de dikkatli olmak lazım. Diğer taraftan bunca afrası tafrasına rağmen modern tıbbın nezle-grip karşısında eli kolu hala bağlı. Elde ettiği ciddi bir başarı filan yok, o eski halk deyimi bugün de geçerli: “Grip ilaçlarla bir haftada, ilaçsız yedi günde tedavi edilir!” işte bu nedenle nezleden, gripten korunmak en önemli konu. “Yakalandığınızda iyileşmek için ne yapılmalı?” bu da mühim bir ayrıntı. Soruların yanıtlarını merak ediyorsanız buyurun…

 

10 MÜHİM ÖNLEM

 

Nezleyi de gribi de bulaştırmamak, çevrenizdeki hastalardan korunmak istiyorsanız şu on tavsiyeye mutlaka uyun:

Üst solunum yollarına mikrop taşımada en büyük araç elleriniz. Ellerinizi daha sık ve daha dikkatli yıkayın.

Lüzumsuz öpüşmeleri bırakın. Sadece selamlaşmak, kış enfeksiyonlarını önlemede etkili. Bugünden tezi yok bahara kadar karşılaştığımız herkesle şapşup öpüşmeyi bırakıyoruz.

Cep telefonlarınızı temiz tutun. Cep telefonlarının çoğu mikrop yuvası. Başkalarının telefonunu kullanmayın, kendi telefonunuzu da sık sık temizleyin. Özellikle aksırıp hapşırıyorsanız daha dikkatli olun.

Evlerde mikrop yayan aracılardan biri de uzaktan kumanda cihazlarıdır. Tıpkı cep telefonları gibi temiz tutun.

Yastık kılıfları ve çarşaflar mikropların yuvalandığı yerler haline gelebilir. Bu nedenle kış boyunca daha sık değiştirin. Nezle, grip, anjin geçirdiyseniz o çarşafları hemen değiştirin.

Birincisi dişler her gün en az 2-3 kez fırçalanacak, mümkünse ağız çalkalama sularından faydalanılacak. İkincisi herkesin ayrı bir fırçası olacak. Üçüncüsü fırçalar en fazla 1-2 ay kullanılıp yenisi ile değiştirilecek. Gelelim kış-fırça ilişkisine! Diş fırçalarını kış aylarında daha temiz tutup daha sık değiştirmekte fayda var. hele hele yeni bir nezle veya grip atlattıysanız.

Prensip olarak evde herkesin ayrı bir havlusunun olması daha doğru. Bu mümkün değilse nezlesi, gribi, üst solunum yolu enfeksiyonu olanlara ayrı havlu şart. Havlular kışın sık sık temizlenmeli, mutlaka kuru tutulmalı. Çünkü kirli ve nemli havlular mikrop yuvası olur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 31 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 521 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 672 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar