Boza mı şalgam mı?

Probiyotik zengini içeceklere ilgi bu yıl çok fazla. Bu grupta turşu suları, kefir de var ama en çok tercih edilenler şalgam ve boza.Şalgamın kalorisi bozadan daha az, antioksidan gücü ise daha fazla. Buna karşılık...

Probiyotik zengini içeceklere ilgi bu yıl çok fazla. Bu grupta turşu suları, kefir de var ama en çok tercih edilenler şalgam ve boza.
Şalgamın kalorisi bozadan daha az, antioksidan gücü ise daha fazla. Buna karşılık bozanın probiyotik gücü şalgamdan daha fazla.
Tercihinizi buna göre yapmalı, “daha çok probiyotik” diyorsanız bozaya, “bana probiyotikle birlikte antioksidan da lazım” diyorsanız şalgama öncelik vermelisiniz.
Bir küçük not daha:
Şalgamda bozadan daha az kalori olduğunu da bir kenara özenle not edin.

Kabak çekirdeği mi ay çekirdeği mi?

Boza mı, şalgam mı sorusunun hemen ardından “Kabak çekirdeği mi, ay çekirdeği mi?” sorusunu görünce emin olun pek sevindim. Çünkü bu gibi sorular beslenme konusunda oldukça önemli mesafeler aldığımızın kanıtı.
Gelelim sorunun yanıtına... Çekirdeklerin hepsi birer sağlık mucizesi. Kabak ve ay çiçeği çekirdeği ile bile yetinmeyin, listeye mutlaka karpuz çekirdeğini de ekleyin derim.
Çünkü 2018’in sağlık trendleri arasında karpuz çekirdeği ön sıralara daha şimdiden yerleşmiş durumda.
Kabak ve ayçiçeği çekirdeği arasındaki farklara gelince: Ay çekirdeğinde daha fazla E vitamini var. Yarım fincan ayıklanmış ayçiçeği günlük E vitamini ihtiyacınızın en az yarısını rahatlıkla karşılar. Kabak çekirdeğini ise protein ve arginin gücü ön plana çıkarıyor. Özellikle arginin gücü mühim bir tercih sebebi.
Biliyorsunuz arginin önemli bir nitrik oksit salgılayıcısı. Arginin kazanımınız arttıkça damarlarınızda dolaşan nitrik oksit oranı da artıyor. Daha fazla nitrik oksite sahip olmaksa neredeyse bir “damar bayramı” anlamına geliyor.
Küçük bir uyarı: Çekirdeklerin hepsi -maalesef- yüksek kalorili besinler. Tüketirken ölçülü olmak ve günlük miktarı 30 gramla sınırlamak lazım.Biliyorsunuz 30 gram ayçiçeği veya kabak çekirdeği ya da fındık, fıstık veya bademde toplam 200 kalori var.

Temizlik ürünleriyle bedeninizi kirletmeyin

Temizlik, daha doğrusu hijyenik bir yaşam tabii ki sağlığımızın vazgeçilmezlerinden. Ne var ki çok sayıda toksik kimyasal, alerjen ve tahriş edici madde içeren ürünlerin kullanımını da abartmamak lazım.
Özellikle çocukların aşırı ve gereksiz hijyenik çabalara bağlı toksik kimyasal maruziyeti nedeniyle ciddi risk altında olduğu unutulmamalı.
Bu ürünlerin içinde
bulunan triklosan, paraben, dioksin, problenglikor, sodyum lauril sülfat gibi maddelerin sağlığa korkutucu zararları var, dikkatli olun.

CRP’niz yüksekse dikkatli olun

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 690 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar