Bir kanserojen ve üç mühim soru

Nelerde var?Patates cipsi dahil her türlü cips, patates kızartması, kızartılırken yanmış ekmek ve üretimde yanık hale gelmiş bisküviler, krakerler benzeri fırın-pastane ürünleri ve hazır kahveler (instant...

Nelerde var?

Patates cipsi dahil her türlü cips, patates kızartması, kızartılırken yanmış ekmek ve üretimde yanık hale gelmiş bisküviler, krakerler benzeri fırın-pastane ürünleri ve hazır kahveler (instant kafe) akrilamid oranı en yüksek besinler. Bebek mamalarının bazılarında, galeta ve peksimetlerde de akrilamid tespit edilebiliyor.

Zararlı mı?

Net ve açık olmasa da bu maddenin kanser oluşumunu tetiklediği, sinir sistemi için toksik olabileceği yönünde güçlü kanıtlar var. Özellikle kanserojen olabileceği yönündeki bilimsel çalışmaların sayısı bir hayli fazla.

Nasıl korunabiliriz

Yanmış un mamullerinden uzak durarak. Fırın, pastane ürünlerinin “yanık” bölümlerini daha lezzetli bulup yemeye çalışmayarak. Pirinç pilavında tencerenin dibindeki “yanık” bölümü daha lezzetli bulup kaşıklamayarak. Mühim bir bilgi de şu: Bu maddenin yoğun olduğu bildirilen hazır kahvelerden uzak durup kahve işinde de “kendi kahveni kendin hazırla” yöntemine başvurarak. Mesela o lezzetli Türk kahvemize yeniden geri dönerek de akrilamidden uzak kalmalısınız. Bebek mamalarında akrilamid bulunmadığının garantisini üreticilerinden ısrarla isteyip etiketleri mutlaka dikkatle okumalısınız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 621 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar