Belleğinize birazcık fırsat verin

Daha önce de yazdım, yaşınız ilerledikçe beyniniz de yaşlanacak, neticede bellek gücünüz az veya çok ama mutlaka bir ölçüde azalacaktır.Bellek kapasitesindeki bu “yaşa bağlı” azalmanın...

Daha önce de yazdım, yaşınız ilerledikçe beyniniz de yaşlanacak, neticede bellek gücünüz az veya çok ama mutlaka bir ölçüde azalacaktır.
Bellek kapasitesindeki bu “yaşa bağlı” azalmanın birçok nedeni var. Bunlardan biri de beynin bilgiyi eskisinden daha yavaş işlemesi.
Ancak yaşlanan herkesin belleğini suçlamaya ya da bellek gücüm azaldı diye telaşlanmaya hakkı yok. Biraz sabır, biraz dikkat, biraz rahatlama ve hoşgörü (!) işi çözümleyecektir.
Yaşınız ne olursa olsun eğer beyninize ve belleğinize azıcık fırsat verirseniz, hele bir de öğrenme süreçlerini bırakmayıp gayretinizi sürdürürseniz belleğinizi korumada daha fazla yol alırsınız.

Kızartılan meyvede antioksidan mı kalır?

Beslenme tavsiyelerini okurken de, izlerken de, dinlerken de lütfen dikkatli ve uyanık olun. Çünkü bazı tavsiyeler sadece zararlı değil, yanlış ya da eksik de olabiliyor.
Geçenlerde televizyonda izlediğim bir beslenme programında diyetisyen hanımın önerileri de bunu doğruluyordu. Hanımefendi “yemeğin üstüne tatlı” tavsiye ediyor, biraz önce anlattığı detoks menüsünün ardından “Tatlı yiyelim tatlı konuşalım” cümlesini ekleyerek “Size son derece sağlıklı, antioksidan zengini bir detoks tatlısı önereceğim” diyerek “kızartılmış tavaya” dilimlenmiş ananas, elma, armut ve şeftali ekliyordu.
Sanırım bu öneride bulunurken kızartılan bir meyvede antioksidanın esamesinin bile kalmayacağının farkında değildi.
Yanlış sadece pişirme tekniğiyle sınırlı kalsa neyse, yemeğin hemen üzerine meyve tavsiyesi de doğru değildi. Unutmayın, yemek sonrasında 2 saat geçmeden, özellikle 1 saatlik süre tamamlanmadan meyve yemek doğru değil.

Kansere götüren nedenler neler?

Kanserlerin çoğu beslenmeyle ilişkili. Her üç kanserden birinde beslenme yanlışlarımız esas oyuncu.
Tütün kullanımı da en az beslenme yanlışlarımız kadar önemli. Sigara vb tütün içerikli kötü alışkanlıklar sadece akciğerlerde değil, mesanede bile kanser yapabiliyor.
Enfeksiyonların yol açtığı kanserler de var. Mesela hepatit B enfeksiyonları neticesi gelişen karaciğer kanserleri bunlardan biri.
Toplam kanser gelişiminde enfeksiyonların rolü yüzde 10 civarında kabul ediliyor. Basit bir hesapla kanserlerin yüzde 70-80’ini bu üçlü oluşturuyor.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların, aşırı alkol kullanımının, güneş ışınlarına kontrolsüz maruziyetin, çevresel toksinlerin ve diğerlerinin rolü ise yüzde 20-30 civarında oluyor.

Metabolom da ne?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 690 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar