5 soruda reflü problemi

Mideniz mi ekşiyip yanıyor? Boğazınızdan geçen her lokma bir kâbus haline mi geliyor? Ağzınızda metalik bir acılık, bazen de tuzlu bir tatsızlık durumu mu var? Soruları çoğaltmak mümkün. Ama ben...

Mideniz mi ekşiyip yanıyor? Boğazınızdan geçen her lokma bir kâbus haline mi geliyor? Ağzınızda metalik bir acılık, bazen de tuzlu bir tatsızlık durumu mu var?

Soruları çoğaltmak mümkün.
Ama ben sözü uzatmadan belirteyim: Sizde mide reflüsü sorunu olabilir. Bunun tek suçlusu sadece yemek borunuzla midenizi ayıran kapakçığın bozulması da değil. Siz de suçlusunuz! Yaz boyu yaramazlık yapıp durdunuz:
Mesela akşam yemeklerinizi çok geç saatlere kaydırdınız. Alkol tüketiminde dikkatsiz davrandınız. Yaz meyvelerine ise hiç dayanamadınız. Üzümdü, incirdi, karpuzdu derken adeta bir meyve canavarına dönüşüp işi iyice abarttınız.
Her neyse. Sorun can sıkıcı ama çok da korkutucu değil.
Peki, ne yapacaksınız? İlaç kullanmanız şart mı?
Sorunu ilaçsız çözmenin bir yolu var mı? Beslenmenizde ne gibi değişiklikler yapmanız gerekiyor?
Tedaviyi ciddiye almazsanız sizi neler bekliyor?
Bugünkü konumuz reflü. Buyurun...

SORU 1
Neden yaygınlaştı
Reflü sorununun bu kadar yaygınlaşmasının arkasında yatan neden, birçok sağlık probleminin arkasındaki iki temel nedenle aynı: Beslenme yanlışlarımız ve stres yüklü hayat tarzımız!
Öyle kötü besleniyoruz ki, mesela yiyecekleri doğal halleriyle yemiyoruz. Yediğimiz her şey işlenmiş ve oynanmış gıdalar.
Ev yemeklerine veda ettik, hemen telefona sarılıp hamburger veya pizza sipariş ediyoruz. Olmazsa köfte ya da döner. O da olmazsa, kim bilir kaçıncı defa kullanılan kızartma yağında kızartılmış tavuk ve yanına patates kızartması!
Başka yanlışlar da yapıyoruz. Çok çabuk ve fazla miktarda besin tüketmenin, gazlı kolalı içeceklerin de reflü problemine yol açtığı biliniyor.
Kilo problemi de sürece tuz biber ekiyor. Fazla kilolar genelde göbekte toplanıyor. Büyüyen göbekler de karın içi basıncın artmasına ve reflüye neden oluyor.

SORU 2
Reflüsü olanlar nasıl beslensin
Doğru beslenme stratejileri ile reflü problemini çözebilirsiniz. Bu ilaçsız tedavinin ilk adımı sık ve az yemek, ağır ve yağlı yemeklerden kaçınmaktır.
Yasaklılar listesi:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 556 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 523 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 673 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar