5 soruda kadın sağlığı

PAP smear testi ne işe yarıyor?Rahim ağzı kanseri kadınların baş belası sorunlarından biri. Son yıllarda cinsel yolla bulaşan viral hastalıkların da artması nedeniyle eskisinden daha sık görüldüğü...

PAP smear testi ne işe yarıyor?

Rahim ağzı kanseri kadınların baş belası sorunlarından biri. Son yıllarda cinsel yolla bulaşan viral hastalıkların da artması nedeniyle eskisinden daha sık görüldüğü de kesin. Bu test rahim ağzındaki mevcut bir kanserin erken teşhisi ya da bölgedeki prekanseröz (kanser adayı) hücresel değişimlerin erken tespiti için yapılan çok önemli bir yıllık değerlendirme. Testte rahim ağzından alınan hücreler inceleniyor. Hücrelerdeki değişimlere göre de kararlar veriliyor. Hatırlayalım: Rahim ağzı kanserlerine insan papilloma virüsünün (HPV) bazı türleri sebep oluyor. Zaten bu nedenle de PAP testinde bir anormallik saptanırsa teste bir de HPV testi ekleniyor.

FSH VE LH testleri ne işe yarıyor?

Bu iki hormon beyinden, hipofiz bezinden salgılanan ve yumurtalamayı uyaran (FSH) ya da üretilen yumurtayı rahime yerleştirip koruyan (LH) fonksiyonlar üstleniyor. Bunların düzeylerini ölçmek kadın sağlığı uzmanlarına kısırlığın nedenini saptamada, menopozun başlayıp başlamadığını anlamada, adet döngülerini değerlendirmede fikir veriyor.

Mamogram yaptırmam şart mı?

Mamografi, meme kanserlerinin erken teşhisi için hâlâ altın standart olma özelliğini koruyan bir tanı aracı. Aynı zamanda topu topu 15 dakika süren ve meme hakkında son derece güvenli bilgiler verebilen kolay bir tarama testi. Testte radyolojik olarak memelerin yandan ve önden görünümleri alınıyor, süt kanalları, kistler, meme içi yoğunluklar ve pek çok dokusal özellik değerlendiriliyor. 50’li yaşlara giren her kadının bu incelemeden geçmesinde fayda var. İncelemelerin ne sıklıkta yapılması gerektiğine ise genetik riskinize, memelerinizin yapısal durumuna ve yaşınıza göre karar veriliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 31 Okunma Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 521 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 1.004 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 672 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar