Yerli otomobil üretecek beş babayiğit firma imzayı attılar

Cumhurbaşkanı'nın milli otomobil üretimi için çağrıda bulunduğu babayiğit firmaların kimler olduğu dün düzenlenen toplantıda, Ortak Girişim Grubu'nun 5 firmasının adının...

Cumhurbaşkanı'nın milli otomobil üretimi için çağrıda bulunduğu babayiğit firmaların kimler olduğu dün düzenlenen toplantıda, Ortak Girişim Grubu'nun 5 firmasının adının açıklanmasıyla duyuruldu. Bu firmalar, kurdukları ortaklıkla 2019 yılına kadar üretecekleri elektrikli otomobilin prototipini hazırlayıp, 2021 yılında seri üretimle ticari satışının başlatılmasıyla Cumhurbaşkanınca görevlendirildiler. Törende Erdoğan ilk üretimlerine bedelini ödeyerek talip olduğu sözünü de verdi.

Yerli otomobili üretecek beş babayiğit firma Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Cumhurbaşkanı, Ortak Girişim Grubu'nda yer alan Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding firmalarını tek tek tanıttı. Bu işin koordinasyonunda TOBB ve Bilim Sanayi Bakanlığı'nın yer aldığını belirtip, “Bu işin sorumluluğunu sizin üzerinize yüklüyoruz. Biz de size her türlü desteği vereceğiz” dedikten sonra, imza törenini gerçekleştirdiler. Cumhurbaşkanı konuşmasında, prototipin 2019 yılında ortaya çıkacağını, 2021 yılında ticari satışının başlayacağını belirtirken, “İlk üretilecek otomobile bedelini ödeyerek talibim”açıklamasını yaptı.Türkiye’de 91 bin otomobil satıldığı 1990’lar dönemde bu projenin hayata geçmesinin mümkün olmadığını belirten Erdoğan, “2016 yılında 750 bin otomobil satılırken, yerli otomobil üretimi için adım atılmazsa geç kalınmış olurdu” diyerek zamanın geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanının ilk yerli otomobili üretecek babayiğit çağrısını yaparken yapılan yorumlarda, fosil yakıtlı modelde değil, elektrikli ve hibrit modelde olmasının uygun olacağı önerileriyle, “yerli” olarak yabancı markalar için üretim yapıldığı, her türlü karar mekanizmasının bizde olduğu “milli” otomobil üretiminin önemli olduğu uzmanlarca ortaya kondu.

Dün Cumhurbaşkanı da çağa uygun modelin oluşturulması gerektiğini söyledi. Ortak Girişim Grubu'nda yer alan firmalar gösteriyor ki prototipi hazırlanacak otomobil elektrikli olacak. Pilinin yerli olarak hazırlanması konusunda da, yazılımları konusunda da önemli birikimleri olan firmalar, otomobil üretiminde, pazarlamasında görev almış firmalar bir araya geliyor.

Otomotiv Dağıtıcıları Derneği verileri, otomotiv sektörümüzün bugününü ortaya koyuyor. Buna göre 2017 yılının ilk dokuz ayında 489 bin 365 bini binek, 150 bin 722’si ticari olarak 627 bir 343 otomobil satılmış durumda. Bunların yüzde 96’sı, 1600cc'nin altında, yüzde 3.1’i 1600-2000cc, binde 3’ü 2000 cc’nin üzerinde. Ülkemizde satılan otomobillerin 80 bin dolayında satış yapan üç marka sırasıyla Renault, Fiat ve Volswagen.

Konuyu değerlendiren uzmanlar, “Stratejik planlama ile doğru yerden başlanırsa”olumlu sonuç alınabileceğini belirterek, “Ortak girişim grubundaki firmalar doğru adımla başlanması için yeteri deneyime sahip oldukları için her şey hazır yola çıkıyoruz” diyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar