Kayseri OSB’den örnek alınacak 40. yıl kitabı

Kayseri OSB 632 sayfalık büyük boy bir 40. yıl kitabını iki yıllık bir süre içinde hazırlayarak diğer OSB'lere örnek olacak bir çalışma olarak yayınlamış. “40. Yılında Kayseri OSB...

Kayseri OSB 632 sayfalık büyük boy bir 40. yıl kitabını iki yıllık bir süre içinde hazırlayarak diğer OSB'lere örnek olacak bir çalışma olarak yayınlamış. “40. Yılında Kayseri OSB –Ticaret Şehrinden Sanayi Şehrine Geçişin Hikayesi" başlıklı bu önemli çalışmayı inceler incelemez Kayseri OSB Başkanı dostum Tahir Nursaçan’ı arayıp kendisini tebrik ettim. Çalışmada yazar olarak imzası olan Muhsin İlyas Subaşı'ya ve katıkıda bulunanlara teşekkürlerimi iletmesini rica ettim. Bu çalışmanın diğer OSB’ler tarafından tarafından önek alınacağına ve onların da benzer çalışmalarıyla hem kentlerin hem sanayimizin hem de OSB’lerin tarihsel birikimlerinin çok yararlı bir Türkiye fotoğrafı ortaya çıkaracağına inanıyorum.

Kitap 13 bölümden oluşuyor. Kentin tarihi MÖ'den ilk ticaret merkezi Kültepe Kaniş-Karumu dönemi anlatılarak başlatılıyor. MS döneminde Kayseri’nin Hristiyan hacılar için Kudüs kadar önemli olduğu vurgulnıyor. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi Kayserisi, fermanlar ve tarihi belgelerle anlatılırken, 1896’da kurulduğu bilinen Ticaret Sanayi Odası öncesi 1855 tarihinde saraydan gönderilen fermanla Kayseri Ticaret Meclisi'nin kurulduğu bilgisine yer veriliyor.

OSB öncesi Kayseri sanayisinden söz edilen bölümde et endüstrisinin demirbaşı olarak pastırma sucuk ele alınıyor. Kayseri Bez ve Teyyare fabrikasının kentte 1950’den sonra hızlanan sanayileşme faaliyetine öncülük ettiklerinin altı çiziliyor.1973’te kurulan Kayseri OSB’nin gelişimi anlatılıyor.

“Kayserili sanayisini önce kayseri dışında büyüttü” diğerek, 18 Kayserili aile şöyle sıralanıp, hikayeleri anlatılıyor: Has,Yazgan, Molu, Sabancı, Yücel, Baldöktü, Özilhan, Gazioğlu, Küçükçalık, Karamancı, Bayraktar, Kuşçulu, Narin, Kibar Öztaşkın, Eskiyapan, Hattat ve Sütçü.

Türk sanayisinin gelişmesi hakkında az çok bilgi sahibi olan herkes, Kayserili bu ailelerin sanayimize ve ekonomimize damga vurduğunu bilirler.

OSB’nin 40. yıl kitabı, kentin tarihi gelişimini ve ona dayalı birikimini sergilerken, hangi mirasa sahip çıkarak bugünün önemli sanayi şehri Kayseri'nin OSB’sinin hangi değerlere bağlı olduğu şöyle ortaya konuluyor: "Kayseri OSB, işin, liyakatin, üretimin, kardeşliğin ve güvenin merkezidir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar