“OVP’ler realist değildi. Realist hazırlanmalı”

Orta Vadeli Program hazırlıklarının daha gerçekçi sonuçlar vermesi için dünkü yazımda, hazırlıklarında özel sektörün de yer almasını önermiştim. Planlamacı dostum önerimin...

Orta Vadeli Program hazırlıklarının daha gerçekçi sonuçlar vermesi için dünkü yazımda, hazırlıklarında özel sektörün de yer almasını önermiştim. Planlamacı dostum önerimin doğru olduğunu, kendilerinin plan hazırlığı sırasında bunu uygulayarak doğru sonuçlar elde ettiklerini belirterek, bu yöntemi önerdi.
“Yeni Orta Vadeli Program hazırlığında özel sektör yer almak istiyor” başlıklı yazım üzerine arayan bir eski planlamacı dostum, “Haklısın OVP hazırlıkları realist değildi. Realist olması için özel sektörün söylediğiniz gibi bir şekilde OVP hazırlığında yer alması gerekir. Bu sağlanırsa daha sağlıklı sonuç alınır” dedi.

Ardından OVP hazırlıklarının realist olmamasından söz ederken, “Ali Babacan döneminde de Mehmet Şimşek döneminde de OVP eylülde hazırlanıyordu. Bütçe aralıkta. Baktığınızda görürsünüz ki, OVP hazırlık dönemindeki kur, enflasyon rakamlarıyla, bütçe hazırlık dönemindeki rakamlar arasında farklılıklar vardır. Bu da OVP’nin realist hazırlanmadığını, bu nedenle beklenen sonucu vermediğini görürsünüz. Sapma realist olmayan hazırlıktan kaynaklanır. Onun için OVP hazırlığını sadece kamunun yapması yerine özel sektörün de bir şekilde görev alması olumlu olacatır” açıklamasını yaptı.

Bu konuda geçmiş dönemdeki planlama çalışmalarında, özel sektörün hazırlık çalışmalarında ihtisas komisyonlarında yer almalarının önemli katkısı olduğunu da hatırlatarak, “Benzeri bir yöntemin uygulanması OVP’nin gerçekçi rakamlardan oluşması, sapmaların asgariye indirilmesi sonucunu getirecektir. Biz plan hazırlık döneminde buna hep tanık olduk. Ayrıca, özel sektör katılımcı olduğu her karara sahip çıkar. OVP’ye sahip çıkması da hazırlığına katılımcı olması halinde artacaktır” dedi.

OVP hazırlık dönemleriyle bütçe hazırlık dönemindeki rakamlara, OVP’de yer alan rakamlara bakıldığında eylül ile aralık ayı farkı ve OVP tahmini arasındaki rakamların, planlamacı dostumu doğruladığını gördüm. O ramamları da sizlerle paylaşmak istiyorum,

2016 yılında eylül ayında dolar 3 lira iken yıl sonunda 54 kuruş artışla 3.54’e çıkmış. OVP’nin tahmini ise 2.71 seviyesindeymiş. Aynı dönemlerde enflasyon rakamları ise şöyle: Eylülde yüzde 7.28, aralık sonu 8.53. OVP tahmini ise 7.5.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 259 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 308 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 245 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 137 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar