Arakanlı Müslümanları nasıl kurtaralım?

Myanmar’ın yedi eyaletinden biri olan Arakan’da, Rohingya Müslümanları ve Budist Rakhineler yaşıyor. Fakat Myanmar devleti, Rohingyaları asla resmi olarak tanımıyor. Rohingya Müslümanlarına, “Bengalli” diyorlar....

Myanmar’ın yedi eyaletinden biri olan Arakan’da, Rohingya Müslümanları ve Budist Rakhineler yaşıyor.

Fakat Myanmar devleti, Rohingyaları asla resmi olarak tanımıyor. Rohingya Müslümanlarına, “Bengalli” diyorlar. Yani Arakanlıların, önceden Bangladeş’ten geldiğini ve aslında Myanmarlı olmadıklarını ifade ediyorlar.

Rohingya Müslümanları İslam dünyasının en sahipsiz ve mazlum milletidir.

Ne Filistin ne Afganistan ne Irak ne de Doğu Türkistan kadar gündem olmaz.

1784 yılına kadar bağımsız olan Arakan, Burma ve İngilizlerin işgaline uğradı.

Arakanlı Müslümanlar uzun yıllar süren askeri rejimin ardından 2011›de iktidara gelen Tein Sein hükümetinin başlattığı reform sürecinden hiçbir şekilde yararlanamadı.

Ekonomik, toplumsal baskı ve her türlü ayrımcılığa maruz kaldılar.

Myanmar’daki Müslüman nüfusu ile ilgili maalesef resmi ya da kesin bilgiler yok.

2014 yılında gerçekleştirilen nüfus sayımına göre ülkenin nüfusu 51 milyon 419 bin 420. Ancak Müslümanlar resmi olarak tanınmadığı için Rohingyalar sayılmadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Arakanlı Müslümanları nasıl kurtaralım? 21 Şubat 2017 | 303 Okunma Yatırımların da başkenti… 06 Şubat 2017 | 172 Okunma Aksaray, Gaziantep ve Kocaeli... 16 Ocak 2017 | 247 Okunma Yeni yıl ve terör… 02 Ocak 2017 | 348 Okunma Suriye, Rusya ve İran’ın Afganistan’ı olur mu? 27 Aralık 2016 | 335 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar