Soğan, patates

Koronavirüs salgınının oluşturduğu olumsuzluklar her alanda olduğu gibi tarımı da etkiliyor. Otel, lokanta ve toplu tüketim yapılan yerlerde çok ciddi bir talep kaybı yaşandı ve doğal olarak bunun istenmeyen...

Koronavirüs salgınının oluşturduğu olumsuzluklar her alanda olduğu gibi tarımı da etkiliyor. Otel, lokanta ve toplu tüketim yapılan yerlerde çok ciddi bir talep kaybı yaşandı ve doğal olarak bunun istenmeyen sonuçları ortaya çıktı. 2020 yılı mahsulü 300 bin ton patates, 40 bin ton kuru soğan ve 75 bin ton civarında çeltik, arz fazlası olarak üreticinin elinde kaldı.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Tarım ve Orman Bakanlığı üreticinin mağdur olmaması için harekete geçti. Bakanlıktan, “Tüketimin azalması stokların artmasına ve fiyatların üretici aleyhine düşmesine neden olmuştur. Bu durum karşısında çiftçimizin olumsuz etkilenmemesi için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile TMO, üreticilerden yemeklik patates ve kuru soğan alımı ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 81 il valilikleri aracılığıyla dağıtımı ile görevlendirilmiştir. Aynı zamanda Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin patates ve soğan dağıtımına ramazan ayı öncesi başlanması ile ilgili açıklamaları kamuoyuna yansımıştır.

Toprak Mahsulleri Ofisi, 10 Nisan itibarıyla yemeklik patates, bugün itibarıyla kuru soğan alımlarına başlamıştır. TMO alımlarında herhangi bir miktar sınırlaması söz konusu değildir. ÇKS'ye kayıtlı üreticilerden, tüketilebilir nitelikteki ürünlerin tamamı alınacaktır. Alımı yapılan patates ve soğanlar ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırılmak amacıyla başta büyükşehirlerimiz olmak üzere 81 ilimize sevk edilerek valiliklerimiz aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza bedelsiz olarak dağıtılacaktır. Üreticilerimizden alınan çeltikler TMO tarafından stoklanacak ve görev tanımı kapsamında bilahare piyasa regülasyonu amacıyla kullanılacaktır” açıklaması yapıldı.

ANINDA İSTİSMAR

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerin elindeki soğan ve patatesin alımına başlandı. Burada özellikle altı çizilmesi gereken nokta, alımların doğrudan kayıtlı üreticiden yapılmasıdır. Tüccardan, aracıdan bir alım söz konusu değildir. Yeni bir stoklamaya gerek kalmadan, alınan ürünün ihtiyaç sahiplerine dağıtımı anında yapıldı ve buna devam ediliyor. Türkiye’nin faydasına, Türk milletinin hayrına olan her şeye itiraz etmekte hiç vakit kaybetmeyen zilletin unsurları, bu konuda da anında harekete geçti. Kısa süre önce arz fazlası ürünün devlet eliyle alınıp ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını isteyen CHP’nin başı, bu defa da soğan, patatesin niye dağıtıldığını sorgulamaya ve bunun üzerinden bir yoksulluk edebiyatı geliştirmeye başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Görev bize düşüyor 29 Haziran 2021 | 131 Okunma Muhalefet 28 Haziran 2021 | 434 Okunma AB olmasa da olur, onlar düşünsün 26 Haziran 2021 | 370 Okunma HDP kapatılırsa ne olur? 25 Haziran 2021 | 419 Okunma Dünyanın neresinde böyle bir partiye izin verilir? 24 Haziran 2021 | 487 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar