TÜBA’nın Tietze lügati

Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lügati (TETTL), Andreas Tietze’nin Viyana’daki öğrencilik yıllarında (1930’lu yıllarda) başlayıp, yine Viyana’da vefatına kadar (2003) süren Türkoloji...

Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lügati (TETTL), Andreas Tietze’nin Viyana’daki öğrencilik yıllarında (1930’lu yıllarda) başlayıp, yine Viyana’da vefatına kadar (2003) süren Türkoloji çalışmalarının değerli bir verimidir.

Basımı yılan hikayesine dönen bu lügat, nihayet Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) sahip çıkmasıyla emin bir ele kavuştu ve sekiz ciltte tamamlanması planlanan lügatin ilk dört cildi, bu kurumun yayınları arasından 2016 yılında çıktı.

Kurumsal bir sahiplikle, bu önemli eserin yarım kalmasına ve giderek unutulmasına mani olan TÜBA Başkanı Ahmet Cevat Acar’a teşekkürlerimi öncelikle iletmeliyim.

“Yarım kalması, unutulması” derken, TETTL’nin A-E maddelerini ihtiva eden ilk cildinin Tietze’nin vefatından bir yıl önce Simurg Yayınları (İstanbul – Viyana 2002), F-J maddelerini ihtiva eden ikinci cildininse Avusturya Bilimler Akademisi tarafından (Viyana 2009) basılmasını kastediyorum; ikinci cildi Tietze’nin vefatından altı yıl gibi bir aradan sonra basılan ve TÜBA tarafından 2016’daki ilk dört ciltlik basımına kadar unutulan bu lügatin, gün yüzüne çıkması, birinci derecedeki ilgilileri tarafından bile çok fazla beklenilmeyen bir şeydi.

İstitraden belirtmeliyim, Tietze’nin lügatinden, aynı zamanda Türkçe’nin en iyi argo sözlüğünü hazırlayan merhum öykücü Hulki Aktunç sayesinde haberdar olmuştum. Kadıköy’deki bir buluşmamızda kendisine ne okuduğunu sorduğumda, bu lügati okuduğunu söylemişti.

Her şeyden önce lügatin adı ilgimi çekmişti: Tarihi ve etimolojik Türkiye Türkçesi! Bunu ilk planda, Karabalgasun’dan Tiran’a uzanan coğrafi hatta Türkçe kelimelerin izini sürme eylemi olarak değerlendirmiş, zaten yer yer ihtiyaç duyduğum Türkçe’nin köken bilgisine mahsus merakım birden depreşivermişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Mutlaka döneceğiz’ ya da Nekbe’dir yaramızın adı 18 Mayıs 2024 | 13 Okunma Orta yol doğru istikameti gerektirir 16 Mayıs 2024 | 84 Okunma Yaralı coğrafyalarımızı konuşmaya daha yeni başlıyoruz 14 Mayıs 2024 | 109 Okunma Sîdî Ukbe Ulucamii Müslüman Batı dünyasındaki dini yapılarının atasıdır 11 Mayıs 2024 | 81 Okunma Zamanda ve mekânda bir uyanış: Sîdî Ukbe Ulucamii 09 Mayıs 2024 | 137 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar