Doğduğun güne selam olsun

Meryem Suresi iki peygamberle ilgili dikkat çekici iki ayet sunar. Meryem suresinin 15. Ayetinde Hz. Yahya ile ilgili şöyle buyurur; "Ona selam olsun. Doğduğu gün, öleceği gün ve diri olarak kaldırılacağı gün de ona selam...

Meryem Suresi iki peygamberle ilgili dikkat çekici iki ayet sunar. Meryem suresinin 15. Ayetinde Hz. Yahya ile ilgili şöyle buyurur; "Ona selam olsun. Doğduğu gün, öleceği gün ve diri olarak kaldırılacağı gün de ona selam olsun."
Yine aynı surenin 33. Ayetinde Hz. İsa'nın ağzından şöyle buyurur: "Ve selam olsun bana. Doğduğum gün, öleceğim gün ve diriltileceğim gün bana selam olsun."
Yüce Rabbimiz Hz. Yahya'ya selam ederken, Hz. İsa'nın kendi kendine selam getirdiğini de haber verir.
Bu ayetten peygamberlerin doğduğu ve vefat ettiği günler ile diriltilecekleri mahşer gününün özel olduğunu öğrenmiş oluyoruz. Sıradan günler değildir peygamberlerin doğdukları günler.
Bu ayetler peygamberimizin mevlid kandiline açık bir işaret sayılabilir. Çünkü peygamberlerin doğum gününe ve selama dikkat; Onları doğru bir tarzda anmaya da cevaz verir. Mevlid Kandilindeki Salatu selam, Kuran-ı Kerim kıratı, müminlerin kandilleşmesi hepsi selam kelimesinin birer izahı anlamındadır. Bir peygamberle ilgili bir hüküm diğer peygamberlerle ilgili de geçerlidir.
Yine bu suredeki Hz. Yahya'ya (Hz. İsa'nın teyze oğlu) Yüce Allah'ın aracısız selam etmesi ile Hz. İsa'nın ise kendine selam etmesi dikkat çekicidir. Hz. İsa derece olarak daha yukarıda olmakla beraber Yüce Rabbin Hz. İsa'ya selamı Hz. İsa'ya bırakması ve ama Hz. Yahya'ya selamı kendi Yüce zatından yapması da mesaj vericidir. Önemsiz peygamber yoktur. Yüce Allah böylece Hz. Yahya'yı derece olarak da yüceltmiştir. Nurun ala nur. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bizi aldatan bizden değildir 26 Nisan 2024 | 21 Okunma Sosyal medya kirliliğine dikkat! 19 Nisan 2024 | 42 Okunma Ramazan sonrası yapmamız gerekenler 12 Nisan 2024 | 35 Okunma İdeal Müslüman nasıl olmalı? 09 Nisan 2024 | 80 Okunma Mazlumun sahibi Allah’tır 08 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar