Eski düzen yıkılmıyor, Ortaçağ rüzgarı esiyor

ABD’de yeni dönemle birlikte coşkulu ve heyecanlı bir yeni düzen rüzgarı esiyor. Sadece rüzgarı esiyor, ortada bir felsefe veya prensipler bütünü yok. İnsanların kolaylıkla manipüle edilebilecek milli duyguları...

ABD’de yeni dönemle birlikte coşkulu ve heyecanlı bir yeni düzen rüzgarı esiyor. Sadece rüzgarı esiyor, ortada bir felsefe veya prensipler bütünü yok. İnsanların kolaylıkla manipüle edilebilecek milli duyguları ve yerel hassasiyetleri üzerinden, başlangıçta mantıklı görünen ama sonrasını hesaba katmayan sınırsız bir coşku. Tabiatı gereği, Amerika’dan esmeye başladığında dünya için referans olabilme kapasitesine de sahip bir rüzgardan söz ediyoruz. Nitekim, Avrupa’da da yelkenler şişmeyi bekliyordu.

Yeni bir düzene mi gidiyoruz? Yani, eskiden beri süregelen adaletsizlik, savaş ve özellikle İslam dünyasına ağır faturalar ödeten gelenek değişiyor mu? Baştan belli ki, esmekte olan rüzgarın tek motivasyonu zaten İslamofobiadır. Yani, bir şeyler değişecek olsa bile sonuçta İslam dünyası için tablonun daha kötü olacağı aşikardır. Yeni ABD yönetimi de, Avrupa’da sıra bekleyen diğerleri de kafayı bu ülkelerden gelen işçi, sığınmacı ve mültecilere takmış durumdadır. Yeni bir düzen olması imkansız, olsa olsa daha derin bir kaostan bahsedebiliriz.

***

Trump ve benzerleri gezegeni derinden etkileyecek en tehlikeli provokasyon yöntemini kullanmaktan çekinmiyor. Soruları, onların yaptığı gibi ham haliyle sorarsanız, içine kapanmaya eğilimi olanları bir yerinden yakalayabilirsiniz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni anayasa bir vizyon ister ama ortada bundan eser yok 25 Nisan 2024 | 165 Okunma Seçmen Erdoğan’a ‘dost mesajı’ mı verdi, dönüşsüz bir yola mı çıktı? 22 Nisan 2024 | 3.346 Okunma Kırılgan dünyanın sorumsuz liderleri 15 Nisan 2024 | 291 Okunma Erdoğan, seçmenin ne demek istediğini tabii ki anladı... 11 Nisan 2024 | 829 Okunma Erdoğan’ın kendisiyle yapacağı toplantıdan ne sonuç çıkacak! 08 Nisan 2024 | 976 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar