Yeni büyüme modelinin olmazsa olmazı hukuk!

Türkiye Orta Gelir Tuzağı’ndan kurtulmak istiyorsa, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün % 100 geçerli olduğu yeni bir büyüme modeline geçmek zorunda. İleri teknoloji, inovasyon, dijital dönüşüm...

Türkiye Orta Gelir Tuzağı’ndan kurtulmak istiyorsa, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün % 100 geçerli olduğu yeni bir büyüme modeline geçmek zorunda. İleri teknoloji, inovasyon, dijital dönüşüm, markalaşma... Bunların hepsi lazım tabii, ama Türkiye için asıl olmazsa olmaz kurumsal yapının dönüşmesi. G20 Başkanlığı nedeniyle bütün dünyanın gözü bizim üzerimizde; bu fırsatı iyi değerlendirelim.

Swissotel’deki “Kritik Eşik: Açılım ve Dönüşüm Zamanı” başlıklı 2 günlük Forum İstanbul toplantısında birbirinden değerli yerli ve yabancı konuşmacıların mesajlarını altalta koyduğumda, benim çıkardığım sonuç bu!

Orta Gelir Tuzağı
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Orta Gelir Tuzağı (OGT) oturumunda çok net konuştu: “Kurumsal yapıyı, hukuk düzenini oturtmamış hiçbir ülke, OGT’den kurtulamamıştır. Buna karşılık kurumsal yapıyı oturtmuş olan ülkelerden, Orta Gelir Tuzağı’nı aşamayan hiçbir ülke yok.” Bu, çok önemli bir saptama, hatırlatma ve uyarı.
Türkiye ekonomisi için çok olumlu raporların altında imzası bulunan Raiser diyor ki:
“Kurumsal yapı kolay değişebilen bir şey değil. Ancak büyüme kısır döngüsünü kırmak isteyen her ülke bunu yapmak zorunda. Türk ekonomisi son 10 yılda entegrasyon ve kapsayıcılıkta epey yol aldı. Ne var ki kurumsal yapının kalitesini gösteren bütün uluslararası endekslerde hâlâ ikinci 50’de. Dünyanın en büyük 10. ekonomisi olabilmek için mutlaka ilk 50, hatta ilk 30 içinde yer almanız lazım.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nasdaq’dan BİST’e: Aynı anda saniyede 100 bin işlem 07 Ağustos 2015 | 276 Okunma Bir başka olur Çin Borsası’nın düşüşü! 05 Ağustos 2015 | 352 Okunma Kadının kariyerinde en önemli karar, eş seçimi! 02 Ağustos 2015 | 428 Okunma Batı’da eşler, Türkiye’de aile, çalışan kadına destek 31 Temmuz 2015 | 273 Okunma Ertem, eşi ve 3 oğluyla 5 kişilik basketbol takımı 29 Temmuz 2015 | 371 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar